ISHVALIO VUČIĆA

Pupovcu se ne sviđa skretanje udesno, dolazak u Knin upitan

20.02.2015 u 22:19

Bionic
Reading

Gostujući u Javnoj stvari HTV-a, saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je kako je odluka premijera Aleksandra Vučića bila sama po sebi važna i pokazala se hrabrom i mudrom. Pokazala je dobar rezultat i u Hrvatskoj i u Srbiji. Rezultati kontakata koje je imao taj dan vide se već danas - krenulo se u neke oblike suradnje - od pravosuđa do kulturnoga blaga, gospodarske suradnje, istaknuo je Pupovac.

Potvrdio je da je bio u Beogradu na susretu s Vučićem jer na dan inauguracije nisu vremenski stigli o svemu razgovarati. Prema Pupovčevim riječima, Vučić je zadovoljan boravkom u Zagrebu, kao i javnost u Srbiji.

Za Vučićevu izjavu da među nestalima ima više Srba nego Hrvata Pupovac je rekao kako joj ne treba posvećivati posebnu pozornost. Vučić je samo želio naglasiti da su nestali i s jedne i s druge strane. Rekao je i kako Grujić nije posebno osporavao Vučićevu izjavu. Naglasio je kako je bitno da hrvatska javnost shvati da među nestalima nisu samo Hrvati nego i Srbi.


Govoreći o presudi suda u Haagu, Pupovac je rekao kako su se nakon nje stekle pretpostavke da se iziđe sa svime što se zna i da trauma u srpsko-hrvatskim odnosima nestane. 'I žrtve srpske nacionalnosti moraju pronaći svoje mjesto, a sad nakon presude postoje pretpostavke za to', izjavio je Pupovac za HTV. Na pitanje misli li doći na 20.godišnjicu obilježavanja vojno-redarstvene akcije Oluja u Kninu, Pupovac je kazao da ako se nastavi 'udesno' tada za njega tamo nema mjesta.

Upitan o slučaju Veljka Marića i srbijanskom zakonu o univerzalnoj jurisdikciji nad državljanima Hrvatske, Pupovac je rekao kako je zajedno sa Stanimirovićem uložio mnogo napora da uvjere obje države da sklope sporazume i da surađuju u procesuiranju ratnih zločina. 'Ta je suradnja dobro krenula do slučaja Purde, kada su neki visoki hrvatski dužnosnici povukli poteze koji su bili mimo dogovora, rekao je Pupovac.