kampanja 'budi e-srbin'

Pupovčevo Srpsko nacionalno vijeće krenulo s nagovaranjem hrvatskih Srba da se odazovu skorom popisu stanovništva

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 27.08.2021 13:18
  • Objavljeno 27.08.2021 u 12:58
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Srpsko narodno vijeće na čelu s Miloradom Pupovcem pokrenulo je kampanju uoči popisa stanovništva pod nazivom 'Budi e-Srbin'

Krovno tijelo srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, Srpsko narodno vijeće, uoči popisa stanovništva koji se održava u rujnu i listopadu pokrenulo je kampanju 'Budi e-Srbin'.

Kampanjom, koja uključuje jumbo plakate, mobiliziraju pripadnike srpske nacionalne manjine da se u što većem broju odazovu popisu stanovništva i pritom, naravno, izjasne kao Srbi.

'Ustavnim zakonom propisano je da se pripadnicima nacionalnih manjina, kojih ima više od 1,5 posto u ukupnom stanovništvu RH, jamči najmanje jedno, a najviše tri zastupnička mjesta pripadnika te nacionalne manjine u Hrvatskom saboru.

Pripadnici nacionalnih manjina, koji u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske sudjeluju s manje od 1,5 posto stanovnika, imaju pravo ukupno izabrati najmanje četiri zastupnika pripadnika nacionalnih manjina.

Također je propisano da pripadnici nacionalnih manjina u općinama i gradovima u kojima sudjeluju u stanovništvu od pet do 15 posto imaju pravo na jednog vijećnika – manjinskog predstavnika u predstavničkom tijelu jedinice.

e-Srbin

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Ako sudjeluju u stanovništvu općina i gradova s više od 15 posto te u županijama s više od pet posto, pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na razmjernu zastupljenost u predstavničkim tijelima. Ako se ne postigne zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima jedinice samouprave, raspisat će se dopunski izbori', obrazlažu na stranicama ove kampanje.

Skori popis stanovništva je, podsjetimo, i vruće političko pitanje.

'Milorad Pupovac 28. veljače 2020. godine iznosi nevjerojatan, protuustavan i protudemokratski zahtjev da popisivači srpske manjine budu isključivo Srbi. To ne samo da je uvreda državi i njenim tijelima, nego i pripadnicima te manjine – kao da oni nisu dostojni dati izjavu popisivaču koji je Mađar, Hrvat ili Nijemac', rekla je nedavno saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto.

Pritom je optužila šefa HDZ-ova Kluba zastupnika Branka Bačića da je narušio kredibilitet Državnog zavoda za statistiku (DZS) izjavljujući da će DZS udovoljiti Pupovčevu zahtjevu i u lokalnim sredinama u kojima Srbi imaju većinu osigurati da popisivači budu pripadnici srpske manjine.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!