premiještanje HOs-ove ploče

Pupovac poručio: Ovo nije prihvatljivo rješenje, SDSS će razgovarati o ostanku u parlamentarnoj većini

  • Autor: M. Š.
  • Zadnja izmjena 07.09.2017 17:03
  • Objavljeno 07.09.2017 u 17:03
Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, stranke koja je dio parlamentarne većine, izrazio je nezadovoljstvo, kako kaže, zbog činjenice daljnje legalizacije ustaškog pozrdava 'za dom spremni'. A da li će SDSS i dalje biti dio parlamentarne većine odlučit će vodstvo SDSS-a, poručio je Pupovac

Skidanje HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom 'za dom spremni' iz Jasenovca i njezino postavljanje na novoj lokaciji Trokut u Novskoj, komentirao je saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, prenosi N1 televizija.

'Dobro je da ploča više nije u Jasenovcu, ali nije dobro što je na mjestu na kojem je postavljena i nije dobro što je omogućena daljna legalizacija postavljanja takve ploče. To su dvije stvari koje čine mene i moju stranku nezadovoljnima.

Ploča je postavljena na lokalitet Trokut, 20-ak metara mjesta gdje je bila spomen-kosturnica pripadnika partizanskih jedinica koje su osolobađale Jasenovac i Novsku i koja je minirana ujesen 1992. i u kojoj je bilo oko 650 ljudskih ostataka.

O stradanjim u ovom ratu neću govoriti, ali ću reći da je s tog područja iz kotara Novska Jasenovac prema logoru prema popisu koji je do sada kompletiran skončalo više od 3.000 ljudi - Srba, Roma, Hrvata, Židova i o toj se stvari mora voditi računa, a produženje ili daljnja legalizacija kao uvjet za uklanjanje ove ploče iz Jasenovca je nešto što nas posebno smeta', poručio je Pupovac, prenosi N1 televizija. 

Upitan o daljnjim koracima, Pupovac je rekao da za SDSS ovo 'nije prihvatljivo rješenje'. Odgovorio je i na pitanje hoće li SDSS i dalje podržavati Vladu Andreja Plenkovića: 'Od predsjedništva svoje stranke nakon konzultacija kad smo dobili sva saznanja o tome kako se misli ukloniti ploču, dobio sam ovlast reći ovo što sam rekao - da izrazim nezadovoljstvo zbog činjenice da se dalje legalizira ta vrsta pozdrava i da se ploča iz Jasenovce izmješta na mjesto drugog stratišta i stradanja koje je u ratu uništeno i zatrpano - to je za nas neprihvatljivo'

'Naša stranka će sasvim sigurno raspravljati o okolnostima kako je uklonjena ploča u Jasenovcu i konferenciji za medije na kojoj se javno slavi 'za dom spremni'. Mi toj stvari dajemo rang prvog prioriteta, sigurno nećete dugo čekati na našu sljedeću objavu', poručio je Pupovac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!