PRIJETE NOVE POPLAVE

Pune se vreće s pijeskom, Dunav i Drava rastu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.06.2010 14:15
  • Objavljeno 10.06.2010 u 14:15
dunav poplava

dunav poplava

Izvor: Cropix / Autor: Damir Glibušić/CROPIX

Rijeka Drava je u porastu kod Osijeka u domeni srednje visokih vodostaja, a Dunav je u porastu u domeni srednje visokih i visokih vodostaja, izvijestio je danas Državni centar 112

U završnoj su fazi sve ranije započete aktivnosti u cilju zaštite područja uz rijeku Dunav i Dravu, kao i njihovih pritoka, gdje će doći do značajnog povišenja vodostaja. U naseljima Aljmaš i Sarvaš u tijeku je punjenje vreća s pijeskom radi zaštite obiteljskih kuća i ispumpavanje vode iz podruma obiteljskih kuća, a novih kritičnih točaka nema.

Na području općina u kojima se voda povukla u tijeku je ispumpavanje bunara. Nakon ekstremnih oborina na području cijele srednje Europe, veliki vodni val Dunava premješta se prema području Republike Hrvatske. Kulminacija dunavskog vala se očekuje u Batini u petak 11. lipnja na vodostaju od približno 750 +- 15 cm. Vrh vodnog vala napustit će područje Republike Hrvatske 13. na 14. lipnja, prognoza je Hrvatskih voda.

Prema izvješću Državnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, sustav obrane od poplava u Hrvatskim vodama je funkcionirao prema Državnom planu obrane od poplava i praktično danonoćno djelovao i koordinirao akcije na terenu uz punu suradnju sa DUZS (112) i Stožerom ZiS Osječko-baranjske županije, stoji u priopćenju DC 112.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi