PRVA ŽRTVA U ISTRI

Puljanin preminuo od svinjske gripe

Svinjska gripa cjepivo

Svinjska gripa cjepivo

Izvor: Sipa Press / Autor: press

Tridesetogodišnji Puljanin preminuo je u pulskoj Općoj bolnici od upale pluća, nastale kao posljedica komplikacija gripe. Kako je potvrdila epidemiologinja pulskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Vlasta Skopjak, mlađi Puljanin je preminuo početkom tjedna, no laboratorijski je potvrđeno da se radi o virusu A H1N1 u srijedu

Naime, ordinacije tjedno prijavljuju slučajeve gripe, no samo u težim slučajevima kada postoji sumnja na virus A H1N1 uzima se bris ždrijela koji se šalje na analizu u Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagreb, pa je tako u slučaju preminulog Puljanina naknadno potvrđeno da se radi o takozvanoj svinjskoj gripi.

'Od 22. prosinca, otkad se prijavljuju ovogodišnji slučajevi gripe, ordinacije su u prvom tjednu prijavile tri, u drugom tjednu deset, a u trećem tjednu čak 131 slučaj. Trenutno imamo 150 slučajeva, što ukazuje da je gripa u Istri u porastu', kaže dr. Skopjak

Iz pulskog Zavoda za javno zdravstvo poslano je ukupno šest brisova na analizu, od čega su dva bila pozitivna, odnosno sa zadnjim potvrđenim nalazom tridesetogodišnjeg Puljanina, u tri slučaja je utvrđen virus A H1N1.

Kako pojašnjava dr. Skopjak, muškarac iz Pule podlegao je komplikacijama unatoč mlađoj dobi, zbog osnovne bolesti koja spada u kategoriju kroničnih.

Mladić iz Pule šesta je žrtva H1N1 virusa Hrvatskoj ove sezone.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi