kaos na terenu

Puljanin pozitivan na kućnom testu na PCR pozvan tek za osam dana

21.01.2022 u 17:41

Bionic
Reading

Iako se od ovog tjedna, prema naputku ministra zdravstva Vilija Beroša, u svim ordinacijama obiteljske i pedijatrijske medicine obavljaju brza antigenska testiranja kojima se, za razliku od ranije, priznaje covid-19, situacija na terenu nije takva

Jedan Puljanin koji je na kućnom testu još protekle subote bio pozitivan i uredno se javio svom obiteljskom liječniku u Dom zdravlja u Flanatičkoj ulici, pozvan je na testiranje, ali ne u ordinaciju, odnosno punkt za testiranje, nego u Županijski zavod za javno zdravstvo na PCR test i to ni manje ni više nego iduće subote, piše Glas Istre.

Dakle, na PCR mora čekati punih osam dana, a već danas više nema nikakvih simptoma i osjeća se potpuno zdravo pa bi test, po svemu sudeći, nakon osam dana mogao biti negativan. Podsjećamo, svrha priznavanja brzih antigenskih testova (BAT) bila je upravo neodrživost PCR testiranja s obzirom na galopirajući rast broja oboljelih.

Na pitanje jesu li liječnici obavezni obavljati brzo antigensko testiranje, voditelj pulske ispostave Istarskih domova zdravlja Kristijan Dujmenović odgovara da u dopisu ministra Beroša stoji preporuka o vršenju te vrste testiranja u ordinacijama pedijatrijske i obiteljske medicine radi smanjenja loše epidemiološke situacije.

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić potvrđuje da nije riječ o obvezi.

'Ministar Beroš je pozvao liječnike, apelirao na testiranje brzim antigenskim testovima. Ministar to očekuje u trenucima kad postoji indikacija da se napravi takav test', objašnjava Ivančić. Napominje da se u Hrvatskoj kućni test mora potvrditi brzim antigenskim testom (BAT) ili pak PCR-om, a o tome, dodaje, odlučuje liječnik. Navodi primjer SAD-a, gdje je sasvim drugačija situacija: ondje se priznaje i kućni test.

>>>Cijeli tekst možete pročitati na Glasu Istre.