duh korupcije

Puljak: Hrvatska nema šanse biti država svih građana bez nestanka HDZ-a iz politike

04.10.2023 u 12:15

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak ustvrdila je u srijedu da Hrvatska nema šanse biti država svih svojih građana bez nestanka HDZ-a s političke scene jer je zarobljena HDZ-ovim duhom korupcije, klijentelizma, nepotizma, namještenih natječaja i krađe novca iz EU fondova

'Hrvatska javnost je neki dan mogla čuti izjavu šefa europskih pučana Manfreda Webera da je duh HDZ-a duh Hrvatske, čime je poistovjetio Hrvatsku s HDZ-om i potvrdio da je ta stranka privatizirala ovu državu. Nesmotreni šef pučana tom je izjavom potpuno na tragu naše teze 'Ili HDZ ili Hrvatska', poručila je Puljak s konferencije za novinare u Saboru. Jer ako je HDZ nad sve što je Hrvatska natkrio svoj duh, rekla je, onda Hrvatska nema šanse biti država svih svojih građana bez nestanka HDZ-a s političke scene.

Weberu, dodaje, netko treba reći da je to duh korupcije, klijentelizma, nepotizma, namještenih natječaja, pa i krađe novca iz europskih fondova. Samo prošle godine europski su istražitelji u Hrvatskoj pokrenuli 23 istrage, uglavnom protiv palih ministarskih duhova iz HDZ-a, poput Gabrijele Žalac i Tomislava Tolušića.

'A ovih se dana zabavljamo duhom ministra Gordana Grlića Radmana, koji je toliko produhovljen da ga ove prizemne stvari s transparentnošću imovinske kartice doslovno iritiraju. Čovjek ima suvlasništvo u tvrtki koja se bavi truleži, pa mu zato toliko smrdi iz porezne kartice da ga je potpuno prožeo duh HDZ-a', naglasila je.

  • +7
Sjednica Hrvatskog Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

'Gospodine Weber, vi iz Europe znači Hrvatsku promatrate kao zemlju duha potpune korupcije kad nam svima namećete duh stranke osuđene za korupciju?', zapitala je čelnika EPP-a. Upozorila ga je da, dok se Europska unija sprema donijeti zakon o transparentnom odnosu politike i medija, pa da se točno zna tko, što i kako plaća medijima, vaš kolega Andrej Plenković i njegov duhovni HDZ je u braku s nekim medijima do razine bizarnosti. Naš duhovni AP čak priprema zakon o gušenju istraživačkog novinarstva da se ne bi lako otkrivala korupcija duha koji guši Hrvatsku, kazala je.

'Gospodine Weber, slažemo se, duh HDZ-a opsjeo je Hrvatsku do opasne razine poistovjećivanja da se više nijedna HDZ-ova afera ne doživljava kao problem HDZ-a, nego kao stanje Hrvatske. Vi ste toliko u pravu da se više ne možete ni ne složiti s nama: Ili HDZ-Hrvatska ili Hrvatska-svih-građana, odnosno, prizemno i jednostavno rečeno: Ili HDZ ili Hrvatska', zaključila je Puljak.