PORUKA USTAVNOM SUDU

Puklo na Bandiću: Vlada ukida aktualnu jamčevinu?

16.04.2015 u 21:30

Bionic
Reading

Nakon odluke Ustavnog suda o puštanju gradonačelnika Milana Bandića na slobodu, Vlada razmatra ukidanje instrumenta jamčevine kakav trenutačno postoji, piše Telegram. U izmjeni Zakona o kaznenom postupku (ZKP) osumnjičenik više ne bi mogao koristiti jamčevinu da se izvuče iz pritvora ako postoji opasnost od ponavljanja djela, utjecaja na svjedoke ili ometanja istrage na druge načine

Osumnjičenik bi mogao koristiti jamčevinu samo kao jamstvo da neće pobjeći tijekom procesa, ukoliko nema prethodno nabrojanih opasnosti, javlja Telegram, dodajući da Markov trg želi Ustavnom sudu poručiti da se prečesto postavlja u poziciju političkog arbitra.

Tumačenje Ustavnog suda u slučaju Bandić, smatraju izvori, omogućava svim osumnjičenicima na privremenoj slobodi da rade što god žele, pa i ozbiljno utječu na istrage. U Vladi su i ranije uvidjeli probleme s kriterijima za određivanje jamstva.

'Iako i u sadašnjem zakonu stoji da sud može, ali ne mora prihvatiti ponuđenu jamčevinu, institut jamčevine u našoj se sudskoj praksi pretvara u sredstvo bogatih. Realna je i opasnost da okrivljenici dubljeg džepa jamčevinu počnu koristiti kao sredstvo kompenzacije koje će im omogućiti utjecaj na svjedoke', rekao je krajem prošle godine izvor iz ministarstva pravosuđa.

Više o toj temi možete pročitati ovdje