POPLAVA KANDIDATA

Puhovski: Samo jedna osoba može smijeniti Bandića

30.11.2016 u 10:57

Bionic
Reading

Iako je do lokalnih izbora više od šest mjeseci, mogući kandidati za Bandićevog nasljednika ili nasljednicu niču kao gljive poslije kiše. Ipak, dvije najveće stranke - šute. Po stranačkim korpusima uzalud traže potencijalne kandidate, a moguće je da vrbuju i izvan stranke. No dok oni traže, drugi se sami nude. Spominje se Bruna Esih, Ivan Pernar je spreman, Anka Mrak Taritaš već nam se smiješi s plakata… Tko je sljedeći? Politički analitičar Žarko Puhovski misli: I nakon Bandića, Bandić. Osim ako…

…HDZ podrži Zlatka Hasanbegovića. Puhovski misli da jedino on može smijeniti Bandića. To što HNS-ova Anka Mrak Taritaš ima iskustva te kritizira Bandića tamo gdje treba, konkretno iznoseći ono što je trebao napraviti a nije, u isto vrijeme ne libeći se pohvaliti pojedine poteze vječnog gradonačelnika, naš sugovornik smatra da
nema šanse bez otvaranja ideološkog fronta.

'Samo su dva kandidataBandić i Hasanbegović. Nema šanse nitko tko želi pokazati da funkcionira bolje od Bandića. Prolazi samo čvrsta ideologija', misli Puhovski.

No bivši ministar kulture, koji u politici sigurno nije još rekao svoje, češće se može vidjeti u društvu Željke Markić nego u društvu stranačkih kolega, iako u toj istoj stranci sjedi u Predsjedništvu. No ako bi se kandidirao, a ne bi imao HDZ-ov glasački korpus iza sebe, Puhovski misli da ne bi imao nikakve šanse.


Ovako, kaže, ako u drugi krug izbora odu Bandić i Hasanbegović, glasači ljevice će ostati kod kuće jer niti jedan kandidat nije njihov izbor, a od toga Hasanbegović može profitirati.

Ako do toga ne dođe, Puhovski misli da ćemo ponovno gledati istu priču: i nakon Bandića, Bandić. 'Realno mislim da Bandić treba biti ili na Rebru ili u Remetincu da opet ne postane gradonačelnik', dodaje Puhovski.

U isto vrijeme HDZ pušta probne balone pa se tako među mogućim kandidatima mogu naći Drago Prgomet te šef zagrebačke organizacije Andrija Mikulić.


Tu je i nekadašnja Bandićeva suradnica Sandra Švaljek, a i Ivan Pernar ne krije istu ambiciju. 'Pernar sigurno dobiva 10 posto, a pitanje je kome će odgristi - najviše opoziciji', misli Puhovski.

Kaže da do izbora možemo očekivati poplavu kandidata i to na Bandićevo veselje. 'On je lijepo rekao - što više kandidata, to bolje', zaključuje Puhovski.