svako ljeto isto prepucavanje

Puhovski: 'Možda se treba vratiti ideji iz Jugoslavije i slaviti Oluju svakih pet godina'

08.08.2022 u 12:51

Bionic
Reading

Analitičar Žarko Puhovski u N1 Studiju uživo komentirao je prepucavanja Hrvatske i Srbije oko Oluje, poruke poslane iz Knina i Sinja, ali i tragičnu smrt novinara Vladimira Matijanića.

Govoreći o prepucavanju Srbije i Hrvatske oko Oluje, koje ni Milanović ni Plenković nisu htjeli pretjerano komentirati, Žarko Puhovski je rekao: 'Dokazivati da Hrvatska vlada nije ustaška, to je ludilo. Vlada u kojoj je srpska manjina, koja sigurno ne proganja Srbe unatoč svojim slabostima, nije ustaška vlada, to je stvarno idiotizam. No, s druge strane se opet govori da se nemamo kome što ispričavati, da je akcija bila čista, i onda na hrvatskoj strani imate probleme s tim jer se ne može normalno reći – da je hrvatska pobjeda velik događaj jer je srušen najgori režim na ovim terenima nakon NDH, Republika Srpska Krajina, ali cijena je bila to i to. Ideja o čistoj vojnoj pobjedi je perverzija. To nije moguće jer vojska pobjeđuje ubijajući. Zabrinjavajuća mi je i retorika na hrvatskoj strani iako nije primitivna kao srpska. Ne vjerujem da je Srbija i za koga opasna, to treba staviti po strani.'

I dok se u srpskim medijima 5. kolovoza govorilo o “najvećem etničkom čišćenju”, Dodik je o Oluji govorio kao o genocidu što Puhovski snažno odbacuje. 'Oluja nije bila genocid. Bila je dio etničkog čišćenja. Beogradsko-zagrebački dogovor, direktan ili indirektan – Srbiji je trebalo stanovništva da ga prebaci na Kosovo, to je bila Miloševićeva ideja. U Hrvatskoj je javno rečeno da treba što više terena sa što manje Srba. Dakle, čistilo se ljude. Od 1991. do 2001. četiri puta je smanjen udio srpskog stanovništva. Pravnik bi rekao – dio ljudi koji su se predstavljali kao vlast RS-a uzeli su kao taoce dio hrvatskih građana srpskog porijekla, natjerali su ih, neke su hrvatske vlasti natjerali', kazao je Puhovski na N1.

Spomenuo je i samu proslavu Oluje. 'Stvara se obrnuti kronologijski smjer, do 2004. se nije ni spominjala. Pada broj građana koji su za to zainteresirani. Moja generacija je to doživjela u Jugoslaviji 60-tih, 70-tih kad se počeo gasiti žar pobjede u Drugom svjetskom ratu i kad se nova generacija sprdala s tim. To je velik događaj koji treba spominjati, ali raditi ovakve ceremonije na 43 stupnja, to je previše. Možda se treba vratiti staroj ideji iz Jugoslavije da se te velike stvari slave svakih pet godina', dodao je.

  • +11
Podizanje zastave na kninskoj tvrđavi Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev

Na koncu se osvrnuo na smrt novinara Vladimira Matijanića. 'Očito nešto nije štimalo s Hitnom pomoći – prepoterećenost, nesporazum, to će se ustanoviti', rekao je Puhovski i dodao:

'Tri činjenice ostaju – postoji lijek koji može pomoći, kojeg u Hrvatskoj nema. Ova strahota koja se pojavila kod Tomasovića koji govori da se trebao javiti jugodoktorima, to je najgore od svega – da sebi netko kao liječnik dopušta reći nekom drugom javite se jugodoktorima. On toliko godina nakon rata dijeli ljude na doktore i jugodoktore, to je nedopustivo, to pokazuje srozavanje osnovih postulata pristojnog ponašanja zbog cinizma koji se širi.'