DRAMA U ETERU

Pučisti upali i na turski CNN, Erdoganovi pristaše savladali ih šakama

16.07.2016 u 11:20

Bionic
Reading

Osim vladinih zgrada, parlamenta, mostova i zračnih luka, vojni urotnici u sinoćnjem pokušaju puča u Turskoj ciljali su i medijske kuće. Jedna od prvih koju su zauzeli bila je državna televizija TRT, no dramatično je bilo oko tri ujutro po lokalnom vremenu i na turskom CNN-u

Iza tri ujutro po lokalnom vremenu dio urotnika upao je i u zgradu Dogan medijskog centra gdje svoje prostore ima turski CNN. Pomalo neočekivano preuzimanje televizijske postaje došlo je u trenutku kada je pokušaj puča već počeo jenjavati i netom prije slijetanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u zračnu luku u Istanbulu.


Desetak vojnika upalo je u zgradu, preuzelo studio iz kojeg se emitirao program uživo te dio zaposlenika uzeo za taoce. Novinari i snimatelji cijeli su upad snimali na svoje mobitele i u javnost odašiljali što se događa u zgradi.


Talačka situacija u zgradi turskog CNN-a nije dugo potrajala jer su građani i Erdoganovi pristaše ubrzo stigli pred vrata te provalili u zgradu i savladali vojnike.


U talačkoj krizi u prostorijama CNN-a jedan je novinar ranjen, no nije poznato je li se to dodilo prilikom prvotnog upada vojnika ili kada je masa ljudi navalila osloboditi zgradu.

RTL Autor: RTL


Na samom početku pokušaja puča urotnici su upali i na državnu televiziju TRT gdje su voditeljicu, prema njenim riječima, pod prijetnjom oružjem prisilili da pročita njihovu poruku u kojoj su proglasili policijski sat i najavili skore izmjene Ustava. Međutim, koji sat kasnije i na državnu televiziju upali su Erdoganovi pristaše te preuzeli program u kojem se uskoro uživo javio i turski ministar rada. Iako se u snimkama s državne televizije jasno vidjelo kako civili iz studija iznose tijelo jednog od vojnika, nije jasno je li on bio samo ranjen ili ubijen u upadu u zgradu televizije.