uginuli labud

Prvi slučaj ptičje gripe u BiH nedaleko granice s Hrvatskom

09.11.2021 u 15:31

Bionic
Reading

Prvi slučaj ptičje gripe kod uginulog divljeg labuda otkriven je u Gradišci na sjeveru Bosne i Hercegovine, nedaleko granice s Republikom Hrvatskom, no za sada nije zabilježen nijedan slučaj obolijevanja ljudi od ovoga visokozaraznoga soja virusa

Kako je u utorak izvijestilo ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u pitanju je visokopatogena influenca kod divljih ptica, kod koje je moguće da se bolest prenese sa zaraženih životinja na ljude.

Zbog slučaja uginuća od ptičje gripe vlasti su na području Gradiške poduzeli mjere kako se spriječilo širenja ove zarazne bolesti.

Budući se radi o samo jednom uginulom divljem labudu, u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske smatraju da je ovo izoliran slučaj te da se radilo o jedinki u jatptičjia u koje se nije zadržalo na tome prostoru.

Zaraženim se smatra područje u polumjeru od tri kilometra, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 kilometara od žarišta na kojoj je pronađena uginula ptica.

Vlasti Republike Srpske pozvali su građane da prijave svako uginuće divljih ptica ili pak domaćih životinja. Slučajevi ptičje gripe kod divljih ptica zabilježeni su ranije u Hrvatskoj i Srbiji.