FILMIĆ ZA POVIJEST

Prvi put snimljena riba kako lovi pticu u letu!

10.01.2014 u 14:09

Bionic
Reading

Južnoafrički su znanstvenici nedavno po prvi put u povijesti uspjeli snimiti jednu slatkovodnu ribu kako hvata pticu u letu

Glasine o neobičnim predatorskim skokovima afričke ribe tigar, od kojih neki znaju biti dugi i do metra, kruže još od 40-ih godina prošlog stoljeća. Međutim južnoafrički stručnjaci nikada nisu u potpunosti povjerovali u anegdotalna izviješća. Stoga, kada su nedavno pokrenuli istraživanja staništa i migracija ovih riba u jezeru u Nacionalnom parku Mapungubwe nedaleko od granice s Bocvanom i Zimbabveom, nisu obraćali posebnu pozornost na ribe koje su izlijetale iz vode.

No tijekom istraživanja s vremenom su se i sami uvjerili da su glasine istinite. Svakoga dana vidjeli su po 20-ak uspješnih napada riba na lastavice vrste Hirundo rustica – od skokova s površine do izravnih napada iz duboke vode.


Nico Smit, direktor odsjeka Unit for Environmental Sciences and Management na North-West Universityju u Potchefstroomu u Južnoafričkoj Republici smatra da je ovo prvi put da je neka slatkovodna riba snimljena kako u zraku lovi ptice. Neobično ponašanje riba tigrova do sada nije bilo zabilježeno, kaže, jer su istraživanja slatkovodnih riba u Africi bila vrlo ograničena.

Riba tigar često se naziva afričkom piranom iako pripada sasvim drugačijoj porodici. Poput pirane i ona ima duge oštre zube te mišićava tijela, a također je poznata po izuzetnoj agresivnosti. Često love u skupinama. Njezin veći rođak naziva se golema riba tigar (Hydrocynus goliath). Odrasli primjerci ove vrste mogu dostići težinu od oko 50 kg (slika gore desno).