PROGNOZA

Prvi dan Nove godine obilježit će kiša i snijeg

01.01.2018 u 09:46

Bionic
Reading

Umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, već prijepodne na sjevernom Jadranu te u gorskoj Hrvatskoj, a od sredine dana u većini područja, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske za ponedjeljak.

Kiša ponegdje može biti izraženija, a lokalno i obilnija, uglavnom na širem riječkom području i u Gorskom kotaru. U gorju će poslijepodne, uz zahladnjenje, kiša prelaziti u snijeg te se očekuje i stvaranje tanjeg snježnog pokrivača.

Na kopnu će puhati umjeren jugozapadni vjetar, poslijepodne u okretanju na sjeverni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i južni vjetar, a prema večeri će postupno zapuhati zapadni i sjeverozapadni. Najviša temperatura zraka uglavnom između 9 i 14 stupnjeva Celzijusovih. 

HAK: Zimska oprema potrebna u gorskim predjelima

Magla, mjestimice vrlo gusta, smanjuje vidljivost na cestama u Gorskom kotaru,ima je i na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između tunela Sleme i čvora Kikovica, dok jak vjetar povremeno puše između čvorova Kikovica i Delnice, izvijestili su u ponedjeljak ujutro iz Hrvatskog auto kluba (HAK) te napomenuli kako se poslijepodne u gorskim predjelima očekuje snijeg pa su vozače podsjetili da na put ne kreću bez propisane zimske opreme.

Prognoza za prva tri dana Nove godine Izvor: Screenshot / Autor: meteo.hr

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru i unutrašnjosti Dalmacije od kiše, vlažni u dijelu ostatka zemlje pa ih HAK-a vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim državnim cestama bit će u ponedjeljak, 1. siječnja, od 14 do 23 sata. Zabrana se odnosi državne ceste: DC8 Jadranska magistrala, DC9 Metković-Opuzen, DC21 Kaštel-Kanfanar, DC66 Pula-Labin-Opatija, DC23 Žuta Lokva-Senj. Na autocestama i na državnoj cesti DC1 zabrana nema.

  • +12
Gorski Kotar okovan ledom i snijegom Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Za vrijeme održavanja utrka Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu od ponedjeljka 01. siječnja do petka 05. siječnja 2018., vrijedit će privremena organizacija prometa u ulicama: Bliznec, Sljemenska cesta, Gračanska, Markuševečka, Ksaverska, Jandrićeva i Mlinovi.

Do 1. srpnja za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina, zbog radova. Moguće je koristiti granični prijelaz Karasovići.

Granični prijelaz Harmica (SLO) zatvoren je za teretna vozila teža od 7,5 t. Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

U prekidu je katamaranska linija 9604 Ubli - Vela Luka - Hvar - Split. Trajekti i ostali katamarani plove prema redu plovidbe.

  • +4
Snijeg je zabijelio i Istru Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX