BIRAČI ODBACILI TRADICIONALNE STRANKE

Izbori u Francuskoj: Emmanuel Macron i Marine Le Pen idu u drugi krug

23.04.2017 u 20:56

Bionic
Reading

Proeuropski centrist Emmanuel Macron i kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen kvalificirali su se za drugi krug francuskih predsjedničkih izbora, prema prvim procjenama nakon zatvaranja birališta u nedjelju navečer koje govore da je biračko tijelo odbacilo tradicionalne stranke

Oko 22 sata ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je prve rezultate s 38 do 39 posto prebrojanih glasova.

Podaci ministarstva ne uključuju rezultate iz velikih francuskih gradova u kojima je potpora Marini Le Pen uglavnom manja u odnosu na manje gradove i sela gdje je prebrojavanje završeno, piše agencija Reuters.

S 20 milijuna prebrojanih glasova  od 47 milijuna birača i prema projekcijama koje govore da je odziv iznosio 80 posto, Le Pen vodi s 24.38 posto.

Slijedi je Macron s 22.19 posto.

Konzeravtivni kandidat Francois Fillon dobio je 19,63 posto, a kandidat ljevice Jean-Luc Melenchon 18,09 posto. 

Prve projekcije instituta pokazale su da je Macron ispred Le Pen i da će se njih dvoje sučeliti u drugome krugu predsjedničkih izbora 7. svibnja.

Prema institutu Ipsos/Sopra Steria Macron vodi s 23,7 posto, a Le Pen je dobila 21.7 posto. 

Druga projekcija provedena za TF1/RTL, pokazala je da su Macron i Le Pen izjednačeni.

Macron je u prvom javljanju nakon objave procjena kazao da su večeras ispisali 'novu stranicu u političkoj povijesti Francuske'.

'Francuzi su izrazili želju za obnovom. Naša je logika od sada okupljanje i tako ćemo nastaviti do parlamentarnih izbora', izjavio je bivši ministar gospodarstva, 39-godišnji Macron koji se u kolovozu povukao iz vlade kako bi utemeljio politički pokret.

Suradnici Marine Le Pen pozdravili su 'povijesnu pobjedu domoljuba i suverenista'.

U drugom krugu izbora, koji će se održati 7. svibnja očito će se stvoriti velika fronta kontra Marine Le Pen.

Naime, Fillon je, javlja Reuters, već rekao da će u drugom krugu svoj glas dati Macronu.

Macron će dobiti i glas kandidata socijalista Benoita Hamona, koji je zaključio da su socijalisti doživjeli 'povijesni poraz'.

Francuski premijer Bernard Cazeneuve, iz redova socijalista, pozvao je birače da u drugom krugu glasaju za Macrona.

U prvome krugu izbora odziv birača iznosio je oko 70 posto, što je jedna od najboljih izlaznosti u gotovo četrdeset godina, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova. 

Razina mobilizacije 47 milijuna birača bila je ključ ovih izbora, jer je svaki četvrti Francuz s pravom glasa bio neodlučan zadnjih dana.

Tri dana nakon napada za koji je odgovornost preuzela džihadistička skupina, tzv. Islamska država na pariškoj aveniji Elizejske poljane, u kojem je ubijen jedan policajac, u zemlji je bilo raspoređeno 50.000 policajaca i 7000 vojnika kako bi se skrbili za sigurnost na izborni dan. 

Pogođena nizom džihadističkih napada od 2015., u kojima je ubijeno 239 osoba, Francuska je prvi put organizirala predsjedničke izbore u režimu izvanrednog stanja.