DESECI HOSPITALIZIRANIH

Prva žrtva gripe i u Splitu, preminuo 82-godišnjak

17.01.2019 u 13:50

Bionic
Reading

Muškarac u dobi od 82 godine preminuo je u splitskoj bolnici od komplikacija uzrokovanih gripom, potvrđeno je za tportal iz Kliničkog bolničkog centra Split

U Klinici za infektologiju iste bolnice zbog gripe je hospitalizirano još dvadeset osoba, od kojih su neke životno ugrožene. Među njima nema djece.

Početkom siječnja upravo zbog ove bolesti do daljnjega su zabranjeni posjeti u KBC-u Split, kao i nizu drugih bolnica u zemlji. Već tada je zabilježeno više od tisuću oboljelih, najviše u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

'Kod preminulog se radi o starijoj osobi, uz to i kroničnom plućnom i srčanom bolesniku s azbestozom pluća. Prije desetak dana doveden je u stanju životne ugroženosti i unatoč poduzetim mjerama liječenja nažalost je preminuo u Jedinici intenzivnog liječenja', kazao nam je predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split dr. Boris Lukšić.

Potvrdio je i da se u bolnici trenutno nalazi dvadeset osoba hospitaliziranih zbog komplikacija od gripe, među kojima su dvije starije ženske osobe također životno ugrožene.

'Od kraja studenog prošle godine, kada je registriran prvi slučaj gripe u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na hitnom prijemu pregledana su 764 pacijenta, a nakon toga hospitalizirano ih je 94. Među njima je bilo 12 djece, no sva su uspješno izliječena', dodao je Lukšić.

Ilustrativna galerija / Gripa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kazao je da su bolesnici ravnomjerno raspoređeni na području županije, no primjećuje se nešto poveća broj pacijenata s područja Metkovića i Vrgorca.

'Ukupno, na dnevnoj bazi pregledavamo dvostruko više osoba nego lani, između 40 i 45, što pokazuje da se radi o epidemiji širih razmjera. Dominira virus 'influenza A', koji uzrokuje težu kliničku sliku', zaključuje predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Po njegovoj procjeni epidemija gripe trenutno se kreće prema svom vrhuncu, no na njemu se može zadržati i do nekoliko tjedana.