POVREDA NA RAD I OSOBNOST...

Prva tužba protiv države zbog Ovršnog zakona

24.07.2012 u 21:24

Bionic
Reading

Hrvatska udruga javnih ovršitelja (HUJO) izvijestila je danas da je zbog odgode dozvole obavljanja zanimanja ovršitelja podnesena prva tužba protiv Republike Hrvatske radi utvrđivanja povrede prava na rad, povrede prava osobnosti i radi naknade imovinske i neimovinske štete

'Prva tužba protiv RH, kojih će uskoro biti puno više, bit će dostavljena na odgovor Republici Hrvatskoj putem Ureda predsjednika RH kako bi predsjednik bio u cijelosti informiran o svim protuustavnim i protuzakonitim aktivnostima službenih i odgovornih osoba u pravnim osobama', priopćila je udruga ovršitelja.

Tu je tužbu podnio član udruge ovršitelja Marko Lapaine prošlog četvrtka Općinskom sudu u Varaždinu.

Lapaine je objasnio Hini da je uložio velika sredstva u osiguranje uvjeta za dobivanje dozvole za rad, što uključuje zapošljavanje djelatnika, osiguranje prostora, tehničku opremljenost i fizičku zaštitu ali da zbog odgode primjene novog Zakona o ovršiteljima nije niti započeo raditi.

Tvrdi da je posao ovršitelja u većini europskih zemalja sasvim uobičajena stvar jer oni vode brigu o dužnicima i omogućavaju na najbezbolniji način podmirenje dugova. Napominje pritom da su u Europi odvojene službe odvjetnika koji zastupaju na sudu, bilježnika koji rješavaju nesporne svari i ovršitelja koji provode ovršne stvari države.

U Hrvatskoj se, međutim, tvrdi Lapaine, to pogrešno predstavlja javnosti zbog određenih lobija koji gube posao pa je na kraju odgođena primjena novog zakona.

Lapaine pritom tvrdi da je ministar pravosuđa Orsat Miljenić neistinito predstavio javnosti dopis potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding kada je u svojim medijskim istupima rekao da je dobio suglasnost za svoj sustav ovrhe, prema kojem bi ovrhu provodili odvjetnici a manjim djelom bilježnici.

'Ovršitelji imaju prijevod dopisa koji govori sasvim nešto drugo, odnosno iz kojeg proizlazi da ministar nije dobio suglasnost kao i da se i dalje sumnja u njegove podatke koje je predstavio Komisiji', rekao je Lapaine.

U dopisu Miljeniću, čiju je presliku udruga dostavila medijima, Reding pozdravlja procjenu utjecaja reforme ovršnog sustava ali dodaje kako bi procjena trebala biti podržana opsežnim statističkim podacima o duljini ovršnih postupaka i broju ovršnih postupaka u tijeku.

Lapaine tvrdi da u dopisu ministra Europskoj komisiji toga nema i da je ministar prethodno Europskoj komisiji poslao nepotpune podatke o ovrsi u Hrvatskoj.

HUJO je u travnju prozvala Ministarstvo pravosuđa da laže hrvatskoj javnosti i Europskoj uniji kada, u korist svojih najava o ukidanju javnih ovršitelja, tvrdi da bi ta služba postupak ovrhe dodatno produžila i poskupila, a resornog ministra Orsata Miljenića prozvala je za sukob interesa, odnosno da javne ovršitelje želi ukinuti kako bi ovršne predmete i dalje radio i na njima zarađivao njegov odvjetnički ured.

Miljenić je kasnije odbacio prozivke javnih ovršitelja da je u vezi donošenja novog ovršnog zakona u sukobu interesa, istaknuvši kako on nema odvjetnički ured niti bilo kakav interes za ukidanjem javnih ovršitelja.