U IME OBITELJI

'Protuzakoniti projekti u školama bez suglasnosti roditelja i institucija'

21.12.2015 u 14:46

Bionic
Reading

Udruga 'U ime obitelji' upozorila je na primjeru rovinjske osnovne škole 'Bernardo Benussi' na provođenje projekata pojedinih udruga, ukazavši na problem 'ulaska ideološkog programa' koji nemaju suglasnost roditelja, niti nadležnih institucija te da se takvi programi u školama provode protuzakonito. Voditeljica projekta 'Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece' Ivana Penavić istaknula je u ponedjeljak na konferenciji za novinare, da se cijeli program provodi bez pisane suglasnosti roditelja koji bi trebali biti prvi koji odlučuju o odgoju svoje djece.

'U ime obitelji' želi ukazati na još jedan primjer kako u škole ulaze programi koji nemaju suglasnost roditelja, niti odobrenja nadležnih tijela.

Na temelju informacija dobivenih od roditelja 'U ime obitelji' doznaje kako se u rovinjskoj Talijanskoj osnovnoj školi 'Bernardo Benussi', u sklopu redovite nastave provodi projekt 'Gradimo odnose', koji je obvezan za svih 11 odjeljenja, odnosno za 140 učenika.

'Program provodi udruga 'Centar za studije Podresca' sa sjedištem u Udinama. Nije registrirana u Hrvatskoj, tj. ne nalazi se u registru stranih udruga, nema odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), nema odobrenje Agencije za odgoj i obrazovanje te neovlašteno na svojim promidžbenim plakatima koristi logo same Agencije za obrazovanje', ustvrdila je Penavić istaknuvši da se udruga lažno predstavlja kako ima potporu Međunarodne federacije za razvoj obitelji (IFFD).

Ivan Munjin, član Upravnog odbora 'U ime obitelji', rekao je da su od nadležnih ustanova zatražili i poslali zahtjev za pristup informacijama, kako bi doznali jesu li poštovane sve zakonske procedure i sve formalnosti prilikom provođenja tog projekta.

'Škola kao i udruga nisu tražile stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje da se projekt može provoditi, niti je MZOS mogao dati svoju suglasnost. Program i sadržaj projekta nije poznat, no roditelji tvrde da je u kurikulum ušao umjesto nekoliko sati predmeta priroda i društvo. Preko interneta smo doznali da je projekt dio tečajeva 'Intenziv prosvjetljenja', što baca sumnju na sam sadržaj', ocijenio je Munjin.

Dodaje da je zabrinjavajuće da Podresca nema registriranu djelatnost u Hrvatskoj, a posebno zabrinjava činjenica da se ravnateljica u svom obraćanju više ponaša kao glasnogovornica 'Centra za studije Podresca' nego kao stručni i poslodavni voditelj školske institucije, te pritom lažno predstavlja udrugu kao da ima potporu IFFD-a.

'Podresca nema potporu IFFD-a, potvrđeno je Udruzi U ime obitelji, suprotno onome što u svojem dopisu tvrdi ravnateljica. Čini se da je projekt proveden na privatnu inicijativu ravnateljice, što govori da MZOS nema nadzora nad školama i da ne postoje jasni kriteriji koji se projekti mogu provoditi u školama. Nalazimo se u paradoksalnoj situaciji da se prosvjetnim djelatnicima snizuju plaće, a gomilaju se udruge koje su financirane da bi radile u školama', tvrdi Munjin.

Tomislav Gojmerac stručni suradnik na projektu 'Roditelji odlučuju' rekao je kako se roditelji ne smiju isključivati iz procesa odgajanja, te da bi njihovo izostavljanje bilo tragično. Sustav mora štititi kako prava učenika, tako i prava njihovih roditelja. Ovo je jedan od jasnih i negativnih primjera loše prakse. U ime obitelji je u rujnu pokrenula projekt koji se zove 'Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece' u sklopu kojeg se želi pomoći roditeljima kako bi se što bolje informirali i aktivno uključili u rad Vijeća roditelja.