ZDANJE NA ZAŠTIĆENOM PODRUČJU?

Protega gradi vilu, a blokirana mu imovina

Josip protega

Josip protega

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/NCLmedia/PIXSELL

Iako mu je USKOK blokirao imovinu, bivši šef Hrvatske poštanske banke Josip Protega, koji je zbog sumnje u malverzacije u toj jedinoj hrvatskoj banci bio i u pritvoru u Remetincu, gradi velebnu vilu u Cavtatu

Prema pisanju Večernjeg lista, Protegina vila nalazi se u staroj jezgri Cavtata, 50-ak metara od mramornog mauzoleja obitelji Račić koji je sagradio kipar Ivan Meštrović, na području gdje je gradnja zabranjena.


'Ne gradim ja nikakvu kuću nigdje. Nemam nikakvih komentara', samo je kratko kazao Protega za Večernjak. No na ploči na gradilištu piše da je pravomoćna gradnja počela 15. svibnja 2009, sedam mjeseci prije Protegina uhićenja te da je investitor tvrtka Rat d.o.o. Cavtat, da nadzor radi Institut IGH, dok je izvođač radova AEQUITA d.o.o Split.

Tvrtka Rat d.o.o. Cavtat je 14. kolovoza 2008. podnijela zahtjev za izdavanje rješenja o uvjetima građenja. Osim toga, ta je tvrtka u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Dubrovniku od 12. veljače 2009. na zemljišnim česticama 245/1 i 244 upisana i kao vlasnik buduće vile. Rat d.o.o. Cavtat prema podacima iz sudskog registra registrirana na Sanju Nikolić, drugu Proteginu suprugu.

Buduća vila, dakle, vlasništvo je Protegine supruge, koja je kći Vlade Nikolića, poznatog javnog bilježnika iz Metkovića te je po nekim pričama obiteljski povezana s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem. Da je vila Protegina, potvrdili su i radnici na gradilištu.

U Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu Dubrovnika, koji je izdao dozvolu za gradnju kažu da se zemljište na kojem se grade dva dvojna objekta u Cavtatu nalazi dijelom u građevinskom području, a dijelom na prostoru koji je predložen za zaštitu kao park-šuma.

Ističu da njihov ured nije nadležan za zaštitu prirode te da se građevinske čestice ne protežu na nadzemnom dijelu špilje Šipun, koja je zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode. Dodaju da su na zahtjev investitora 6. travnja 2009. izdali rješenje o uvjetima građenja na dvije lamele. Kažu i da je suglasnost za gradnju 6. studenoga 2008. dao i konzervatorski odjel u Dubrovniku te da je sve u suglasnosti s postojećim prostornim planom Cavtata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi