grad nije uključen

Prosvjetna inspekcija utvrdila: Karlovačka škola ozlijeđenom učeniku prekršila prava

09.06.2022 u 15:16

Bionic
Reading

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić (HDZ) potvrdio je u četvrtak na Gradskom vijeću da je Gradska uprava primila nalaz prosvjetne inspekcije po kojem je Osnovna škola Grabrik prekršila prava učeniku koji je ozlijeđen u incidentu koji se dogodio 5. lipnja

"Informacije koje je ravnateljica škole slala gradskom Odjelu za društvene djelatnosti i medijima nisu bile točne, nalaz je jasan, propisani su rokovi tko što treba odraditi i tko je za što odgovoran. Mi kao Grad nismo uključeni, Ministarstvo znanosti i obrazovanja daje konačni pravorijek", rekao je Mandić.

Mandić je naglasio da je komunikacija ravnateljice prema medijima bila samoinicijativna, odnosno da niti u jednom trenutku Grad nije bio obaviješten da će ravnateljica slati poruke preko medija, pa "ona sama mora objasniti zašto je komunicirala netočne informacije".

Rješenjem inspekcije Ministarstva znanosti i obrazovanja utvrđeni su propusti OŠ Grabrik, ali ono nije dostavljeno medijima, uz obrazloženje da je postupak nadzora tajan. Ipak su roditelji nalaz dostavili nekim medijima i vijećnicima, pa je potvrđeno da nije točan istup ravnateljice Darije Begedin koja je tvrdila da "nisu utvrđene nikakve nepravilnosti".

Problem je na aktualnom satu aktualizirao oporbeni vijećnik Dimitrije Birač (Nova ljevica) koji je ustvrdio da prema nalazu Prosvjetne inspekcije OŠ Grabrik u slučaju kada je jedan učenik ozlijedio drugog postupila po „zaštiti prava učenika“, jer nije prijavila kršenje djetetovih prava policiji, Ministarstvu obrazovanja, timu školske medicine i Centru za socijalnu skrb.

Karlovačka Policijska uprava potvrdila je Hini da su u školi obavljeni izvidi i da je Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu poslano posebno Izvješće o utvrđenim činjenicama vezanima na ozljeđivanje maloljetnog učenika na školskom igralištu.