IZVANREDNI OTKAZ SINDIKALCU

Prosvjedom traže inspekcijski nadzor u pulskom Vodovodu

23.05.2011 u 15:54

Bionic
Reading

Polusatnim prosvjedom ispred pulskog Vodovoda, 40-tak radnika i sindikalnih povjerenika, predvođenih predsjednikom Sindikata Istre i Kvarnera Brunom Bulićem, iskazalo je nezadovoljstvo najavljenim izvanrednim otkazom njihovom sindikalnom povjereniku Stanku Raduloviću.

'Ono što se tražilo od tog čovjeka je bilo kršenje zakona. Zato je on tražio pismeni nalog od direktora, no nakon što je upozorio na nepravilnosti iza kojih nije mogao stajati, dobio je opomenu i najavu izvanrednog otkaza', kaže Bulić, ističući da je Radulović, nažalost, kolateralna žrtva.

'To je isto kao da date sobarici otkaz jer je naručeno manje jastučnica. On je običan planer i u čitavoj priči zapravo kolateralna žrtva, jer cilj sam ja, osobno i kao čelnik Sindikata Istre i Kvarnera, jer ukazujemo na sve što ne valja u Županiji. Ukazivali smo na projekt golfa, Master plan, projekt Brijuni Rivijera i još mnogo toga što se tiče radnika, umirovljenika, i rekao bih da taj 'sukob' dolazi u neku kulminaciju. Mobingom prema Raduloviću, u suradnji s drugim sindikatom Samostalnim sindikatom radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima pokušavaju ići na nas', smatra Bulić. Kako veli, direktori pulskih gradskih poduzeća djeluju po nalozima politike, a da bi se destabilizirala sindikalna scena, pokušavaju se organizirat novi sindikati, spomenuvši kao primjer Zračnu luku Pula, Herculaneu, Pula promet i Vodovod.

'Događaji u pulskim gradskim poduzećima pokazuju da politička oligarhija ima pod kontrolom sve, policiju, pravosuđe, medije, ali ne i SIK. Gdje ste još čuli da jedinica lokalne samouprave tuži sindikat? Posljednji put se tako nešto u Istri dogodilo za vrijeme Mussolinija! Dakle, gradonačelnik sa svojim poduzećem tuži asocijaciju radnika odnosno svojih građana. Ne znam kako će to završiti, no mi se predati nećemo. Već dvije godine zovem istarske političare da se suočimo ispred tv-ekrana, no ne žele, bježe od mene k'o od vraga', kaže predsjednik SIK-a Bruno Bulić.

Dodaje, da je SIK predao dva zahtjeva za inspekcijski nadzor u pulskom Vodovodu. Traže da se utvrdi poštuje li direktor Pravilnik o evidenciji prisutnosti na poslu, odnosno kako veli Bulić zatražili su nadzor svih radnih putnih naloga jer imaju određene informacije o izostancima. Također, kako u SIK-u vjeruju da se poduzeće namjerno gura u gubitak, zatražen je i nadzor Vijeća za vodne usluge koje treba preispitati novu cijenu vode, odnosno zakonitost formiranja cijene vode.