ZAVRŠIO PROSVJED 15.O U ZAGREBU

Prosvjednici za subotu najavili okupaciju Trga

15.10.2011 u 18:19

Bionic
Reading

Oko pet tisuća Zagrepčana na Trgu bana Jelačića priključilo se globalnom prosvjedu protiv grabežljivog kapitalizma. Čitanjem manifesta 15.O nešto prije 18.30 sati počeo je i zagrebački prosvjed, čime se i Hrvatska pridružila svjetskom pokretu 'Ujedinjenje za globalne promjene'

20.20 Prosvjed je završen najavom da će se ponovo okupiti u subotu u 18 sati, nakon čega planiraju okupirati Trg – ostati na Trgu bana Jelačića do daljnjeg.

20 sati
Prosvjednici su istaknuli konkretne inicijative poput spuštanja odlučivanja na niže razine sve do gradskih četvrti, nadzor referenduma za EU, uvođenje referenduma o prodaji javnih dobara, besplatno obrazovanje...

19.40
Svakih pola sata izglasava se nastavak rasprave. Građani izlaze na govornicu i izražavaju nezadovoljstvo teškom situacijom u kojoj su se našli ne svojom krivnjom.

19.33
Organizatori su isključili zvučnike na nekoliko minuta da ne bi provocirali policiju, pa namjeravaju dati ljudima dalje mogućnost da govore.

19.29
Policija je, navodno, zaprijetila da će uhititi organizatore prosvjeda ako ne isključe zvučnike jer je prosvjed bio prijavljen od 18 do 19 sati. Prosvjednici su odlučili podržati organizatore i nenasilno ih zaštititi od policije i mogućeg uhićenja.

19.05
Građani su dobili priliku izaći pred govornicu. Uglavnom dominiraju teme o teškom životu uzrokovanom krizom i protueuropske poruke.

19 sati
Prosvjed 15.0 službeno je završio u 19 sati, ali su okupljene građane s govornice pitali da li žele ostati i direktno demokratskim putem odlučiti što dalje. Jednoglasno su svi odlučili ostati, ali je dio građana ipak počeo napuštati Trg bana Jelačića.



18.40 Prosvjedu 15.0 odazvao se veliki broj studenta čija je predstavnica s govornice poručila: 'Želimo besplatno studiranje, a ne zaduživanje kroz kredite.' 

18.30. Želja za stavaranjem pravednijeg svijeta izvukla je na ulice ljude od Novog Zelanda do Zagreba i dalje, poručila je jedna od govornica uz dodatak 'uzmite novca gdje ga ima previše i dajte ga tamo gdje ga ima premalo'.

18.20  'Ja sam čovjek, želim svoja prava, ne želimo biti robovi', izjavio je kroz čitanje manifesta jedan od organizatora prosvjeda.

Na središnjem zagrebačkom trgu okupili su se nezadovoljni građani, nezaposleni, studenti, predstavnici sindikata, predstavnici civilnih udruga, euroskeptici... kako bi podignuli svoj glas protiv neoliberalnog kapitalizma i svjetskog poretka u kojemu se zbog pohlepe korporacija produbljuje jaz između bogatih i siromašnih, kao i sprege politike i kapitala. Okupljeni skandiraju 'Direktna demokracija'.

Među mnoštvom dominira veliki transparent 'Protiv kapitalizama, za direktnu demokraciju', a viđeni su i'Okupirajte Zagreb', 'U obranu javnog dobra', 'Svi ste vi vođe, ovo su prosvjedi svih građana, a ne pojedinaca'.