nezadovoljstvo

Prosvjedi taksista i korisnika stanova uoči sjednice Gradske skupštine

05.10.2023 u 11:36

Bionic
Reading

Nekoliko desetaka taksista, nezadovoljnih ukidanjem svojih stajališta u Preradovićevoj ulici koja je nedavno postala pješačka zona te građani koji su u najmu gradskih stanova, održali su kratke prosvjede uoči početka Gradske skupštine.

“Skupili smo više stotina potpisa u dva dana i tražimo da nam se traži taksi stajalište u Preradovićevoj ulici”, rekla je medijima Gordana Marenić ispred inicijative “Taksi za grad Zagreb”. Uz glasno trubljenje taksista, time su ispred Gradske skupštine izrazili nezadovoljstvo proglašenjem pješačke zone u Preradovićevoj ulici, i zatražili da im se vrati njihovo radno mjesto. Nedavno je u centru grada, na dijelu Masarykove i Preradovićeve ulice, otvorena nova pješačka zona, ali taksisti tvrde da su time ostali bez svojih stajališta, a da je zbog tog poteza, dodatno opterećen promet zelenim valom.

“Korisnici nas trebaju, a mi smo ostali bez radnog mjesta, ide se silom na nas”, istaknula je Marenić dodavši da je policija jučer taksistima, koji su ipak stali u pješačku zonu, ispisivala kazne.

  • +7
Prosvjed taksista Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nezadovoljni korisnici gradskih stanova 

Ispred Gradske skupštine okupili su se i korisnici gradskih stanova, koji se protive novoj odluci čije se usvajanje očekuje na današnjoj sjednici. Prema novoj odluci, gradski stanovi dodjeljivat će se dvjema kategorijama građana - socijalno ugroženima čije će cijene najamnine i dalje biti 0,36 eura po metru kvadratnom, i građanima koji ispunjavaju uvjete za priuštiv najam.

Potonjoj skupini, uvodi se maksimalan iznos mjesečnih primanja koja mogu imati kako bi se mogli prijaviti na natječaje, čime se želi izbjeći situacija da po povlaštenoj cijeni, gradske stanove plaćaju građani s iznadprosječnim primanjima. Pritom, kućanstva će najamnine plaćati prema visini svojih ukupnih prihoda, a u tri kategorije, najamnine su određene u iznosima od 12, 16 i 24 posto prihoda kućanstava. Stefani Dominković ispred inicijative “Ostajemo” poručila je da se ne protive povećanju najma, ali da je nedopustivo da se iznos najamnine izračunava isključivo prema dohodcima kućanstva. 

“Ne uzimaju se u obzir nikakvi drugi parametri poput lokacije i opremljenosti stana”, istaknula je Dominković dodavši da nova odluka ugrožava egzistenciju najmoprimaca grada Zagreba. 

“Mi koji koristimo trenutno stanove i imamo veća primanja, dovedeni smo u situaciju da istekom ugovora, gubimo pravo na stan. Ušli smo u stan koji je bio prazan, uredili smo ga i živimo tamo”, rekao je jedan od okupljenih prosvjednika i dodao da je to diskriminirajuća odluka kojom će dio sadašnjih najmoprimaca ostati bez stana. 

Protiv kompostane u Brezovici

Uoči sjednice, ispred Gradske skupštine održana je i konferencija za medije Udruge Obraz, ispred koje je predsjednica Ivana Pogačić od gradskih vlasti zatražila javno obećanje da se u Brezovici neće graditi nikakva postrojenja za obradu otpada, poput kompostane.

Istaknula je da je iz prijedloga izmjena Prostornog plana, o kojima u četvrtak odlučuje Skupština, maknut amandman stanovnika Brezovice za koji su se izborili 2018. godine, i kojim su izbacili lokaciju Obreščice iz prostornog plana za potrebe kompostane u Brezovici. 

“Molimo gospodina Tomaševića da nam kaže i javno obeća da se kompostana niti bilo kakvo drugo komunalno postrojenje neće graditi na toj lokaciji”, istaknula je Pogačić, dodavši da traže jamčevinu gradonačelnika koji je 2018. godine bio na njihovoj strani.