gubitak posla

Prosvjed radnika vinkovačkoga PIK-a zbog raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem

11.11.2019 u 15:17

Bionic
Reading

Nekoliko stotina radnika vinkovačkoga PIK-a prosvjedovalo je u ponedjeljak ispred zgrade Vukovarsko-srijemske županije izražavajući nezadovoljstvo jer bi, zbog primjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i odredbama koje se odnose na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem mogli ostati bez posla

Prosvjed je organizirala Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Klub PIK Vinkovci, čiji je predsjednik Mario Magdić upozorio na članak 36. Zakona o poljoprivrednom zemljištu i odredbe natječaja za zakup po kojemu dosadašnji zakupci gube pravo prvenstva na natječaju za zakup iako su tijekom prošlih zakupa ispunjavali sve svoje obveze te ulagali velika financijska sredstva.

'U općini Markušici u 20-godišnjem zakupu od 1999. godine PIK Vinkovci ima 1100 hektara zemlje na kojima je organizirana povrtlarska, ratarska i stočarska proizvodnja, a u razminiranje tih površina, navodnjavanje i izgradnju rasplodnog centra za odojke sa 110 radnika uloženo je više od 70 milijuna kuna', rekao je Magdić i dodao da je Općina Markušica odredila limit za zakup zemlje od svega 25 hektara, čime onemogućava PIK da konkurira za zemlju.

'Bez zemlje upitno je 110 radnih mjesta, a indirektno gotovo 2000 ako se računaju zaposleni u sustavima vezanim za PIK-ovu proizvodnju', istaknuo je Magdić.

Prosvjednici su uz zvižduke i povike 'Mijenjajte zakon', 'Ne damo zemlju', 'Poništite natječaj' i druge upozorili da dosadašnji dopisi i sastanci s mjerodavnima za to pitanje nisu dali nikakve rezultate.

Tvrtke koje zapošljavaju branitelje i veterane Domovinskog rata mogle bi ostati bez zemlje, a ljudi bez posla, upozoreno je na prosvjedu radnika vinkovačkoga PIK-a koje su poduprli i kolege iz Belja i VUPIK-a.

Vukovarsko-srijemski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić rekao je okupljenima kako je o tom problemu prije desetak dana obaviješteno Ministarstvo poljoprivrede, koje je zatražilo da se s tim u vezi utvrde mogući propusti ili manjkavosti.

'Osnove za poništenje provedenog natječaja za zakup u Markušici ima', rekao je Matić, dodajući da je Općina Markušica morala definirati da zemljište koje je u sustavu navodnjavanja ne ide u zakup kao obično zemljište, a moralo se navesti i koja je proizvodnja tu moguća jer bi u suprotnom bilo koji zakupac mogao doći do navodnjavane zemlje.

'Po tom natječaju postojeće proizvodne parcele se usitnjavaju, a takvo se što protivi samom Programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem', rekao je Matić i dodao da bi se tijekom tjedna trebalo više znati o sudbini natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u Općini Markušici.

Nakon jednog sata prosvjednici su se mirno razišli, a skup su nadzirali i djelatnici vukovarsko-srijemske Policijske uprave.