BURZA U HONG KONGU

Prosvjed brokera zbog ručka od sat vremena

31.10.2010 u 15:19

Bionic
Reading

Prijedlog uprave Burze u Hong Kongu, druge po snazi na azijskom financijskom tržištu, o uvođenju pauze u trajanju od sat vremena, u odnosu na dosadašnjih dva sata, potaknuo je oštre prosvjede financijskih mešetara, koji strahuju da više neće moći u miru ručati sa svojim klijentima

Burza u Hong Kongu planira radno vrijeme skratiti za sat vremena - preciznije, uvesti jednosatnu pauzu u podne, umjesto dosadašnje dvosatne, što je čini najduljom pauzom za ručak u odnosu na dvadeset glavnih burzi na svijetu.

Uprava Burze u Hong Kongu želi uskladiti radno vrijeme s radnim vremenima ostalih azijskih tržišta. No direktor prodaje brokerske kuće DBS Vickers Securities, Peter Lai prijedlog uprave Burze u Hong Kongu smatra 'ludošću'. 'Kineska je tradicija ručati topli obrok koji traje dva sata, uz hranu serviranu u mnogobrojnim malim tanjurima i zdjelicama. Meni, a ni drugim kolegama, nije dovoljno pojesti sendvič na brzinu', kazao je broker koji se tim poslom bavi već više od trideset godina. Anketa provedena među zaposlenicima 700 brokerskih kuća u Hong Kongu pokazala je da ih je čak 70 posto protiv takvog prijedloga.

No Charles Li, direktor Burze u Hong Kongu, smatra kako je ključno produljiti vrijeme rada burze, ako Hong Kong želi postati glavni centar financijskih transakcija u juanima i izvan kontinentalne Kine. Pauze za ručak već dugo su kraće nego prije na svim burzama izvan Azije: primjerice, prekid rada u podne na Wall Streetu ne postoji od 1887., a u Londonu od 1950. Pariz i Frankfurt također nemaju pauzu, a burze rade neprekidno svih osam sati. Radno vrijeme Burze u Hong Kongu je četiri sata.

No nisu svi istog mišljenja: 'Trebali bismo uvesti pravu promjenu - otvoriti burzu pola sata ranije i potpuno ukinuti pauzu za ručak, kako to čine u Europi i SAD-u', smatra Francis Lun, direktor brokerske kuće Fulbright Securities.