ne treba im

Propast će gotovo 11 milijuna doza cjepiva AstraZeneca koje je naručila Nizozemska

26.04.2021 u 11:23

Bionic
Reading

Većina od 11 milijuna doza cjepiva AstraZeneca koje je Nizozemska naručila za borbu protiv koronavirusa ostat će neiskorištene, rekao je Jaap Van Delden, voditelj odjela za cijepljenje nizozemskog zavoda za javno zdravstvo.

Van Delden se našao na udaru nizozemskih liječnika nakon što je izjavio medije da će biti dostupno toliko drugih cjepiva da AstraZeneca neće biti ni potrebna.

Nizozemska je, kao i brojne druge zemlje EU, uvela dobna ograničenja za cjepivo AstraZeneca ograničavajući njegovu upotrebu na građane starije od 60 godina usred strahova da bi to cijepivo moglo uzrokovati vrlo rijetke krvne ugruške. Povjerenje javnosti u cjepivo AstraZeneca je narušeno, objavila je web stranica Dutch News.

Nizozemska je naručila 11 milijuna cjepiva AstraZeneca, a iskoristila je svega 1,5 milijuna doza. U zemlji živi oko 17 milijuna ljudi.

Nizozemska udruga obiteljskih liječnika optužila je gospodina Van Deldena da je dodatno oštetio povjerenje javnosti u AstraZenecu i naštetio procesu cijepljenja.