NEDOVOLJNO BIRAČA

Propao referendum o vjetroelektrani Fužine

14.04.2013 u 21:23

Bionic
Reading

Prema prvim neslužbenim podacima, na lokalni referendum na kojem su se građani Fužina izjašnjavali o prihvatljivosti izgradnje vjetroelektrane Fužine na lokaciji Zvirjak pokraj Liča, izašlo je 43,9 posto birača, pa referendum nije uspio, doznaje se iz Povjerenstva za provedbu referenduma

Predsjednik Povjerenstva za provedbu referenduma Ljubomir Blažević rekao je da referendum nije uspio, odnosno da je za uspjeh referenduma bilo potrebno da na trima biračkim mjestima – u Fužinama, Vratima i Liču, do zatvaranja u 19 sati glasuje 50 posto od ukupnog broja birača plus jedan birač.

Na popisu birača općine Fužine je 1414 birača.

Na referendumu su se građani izjašnjavali o prihvatljivosti izgradnje vjetroelektrane Fužine na lokaciji Zvirjak pokraj Liča, raspisalo ga je Općinsko vijeće Fužina, a birači su odgovarali na pitanje „Slažete li se da na prostoru označenom u Prostornom Planu Općine Fužine kao IS11 zona vjetroparka Zvirjak bude smještena vjetroelektrana Fužine?“.

Ulagač u vjetroelektranu jedna je talijanska tvrtka, čiji su predstavnici na nedavnoj prezentaciji projekta zajamčili da vjetroelektrana neće štetiti biljnom i životinjskom svijetu u neposrednoj blizini, na što, pak, upozoravaju protivnici projekta.

Načelnik Fužina Marinko Kauzlarić izjavio je večeras da smatra da su rezultati pokazali da referendum nije bio potreban,tj. da su građani potvrdili ideju Općinskog vijeća koje je vjetroelektranu uvrstilo u općinski Prostorni plan.