TOPLANA KOD SLAVONSKOG BRODA

Propala tvrtka Bojana Križaja

03.06.2016 u 12:41

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje o zaključenju stečaja nad Sortitus savjetovanjem d.o.o, konzultantskom tvtkom proslavljenog slovenskog skijaša Bojana Križaja, pa će nakon pravomoćnosti tog rješenja Križajeva tvrtka sa sjedištem u Zagrebu i s 10.938 kuna utvrđenog duga biti brisana iz sudskog registra

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa u veljači kojim su se vjerovnici tvrtke slovenskog skijaša pozivali da predlože otvaranje stečajnog postupka, a zastupnici Sortitus savjetovanja da predaju popis imovina i obaveza tvrtke. Budući da se nitko od vjerovnika nije javio u zakonski predviđenom roku, a ustanovljeno je da Križajeva tvrtka nema imovine dostatne za troškove stečajnog postupka, sud je odlučio da je Sortitus savjetovanje nesposobno za plaćanje te je donio odluku o gašenju i brisanju iz registra.

Sortitus savjetovanje osnovano je 2011. kao podružnica njemačko-slovenske tvrtke s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a Bojan Križaj naveden je kao jedan od dvojice direktora te tvrtke registrirane za "savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem".

Bivši skijaš, a kasnije menadžer Bojan Križaj u srpnju 2012. u Slavonskom Brodu predstavio je projekt BioSava – toplanu za proizvodnju tople vode za daljinsko grijanje s proizvodnjom električne energije na drvenu biomasu. Križaj je tada najavljivao projekt vrijedan oko 300 milijuna kuna koji bi dijelom bio sufinanciran uz pomoć fonda EU-a i koji bi osigurao posao za sedamdeset Brođana. Križajev projekt toplane u Slavonskom Brodu nije ušao ni u početnu fazu realizacije.