NASTAVAK NAPETOSTI

Hutisti projektilom pogodili američki brod, eksplozija u jemenskoj zračnoj luci

15.01.2024 u 15:46

Bionic
Reading

Unatoč napadima SAD-a i Velike Britanije na položaje skupine Huti u Jemenu, nastavljaju se napetosti u Crvenom moru

Kako javlja britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO), brod u Crvenom moru pogođen je projektilom. Napad se dogodio 95 nautičkih milja od jemenskog lučkog grada Adena.

Prema riječima zapovjednika broda, projektil je pogodio bok broda odozgo. Još nije jasno tko je odgovoran za napad, a vlasti provode istragu. Američka vojska je naknadno na društvenoj mreži X objavila da napadnuti kontejnerski brod, koji su protubrodskim balističkim projektilom pogodili hutisti, plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, a u vlasništvu je i pod upravom SAD-a. Brod nije izvijestio da ima ozlijeđenih ili značajnije štete i nastavlja svoje putovanje, stoji u objavi.

Napadnuti brod zove se Gibraltar Eagle, a riječ je o brodu za rasuti teret u vlasništvu i pod upravom američkog Eagle Bulka. Izjava Eagle Bulk Shippinga u ponedjeljak potvrdila je da je Gibraltar Eagle, koji je prevozio teret čeličnih proizvoda, pogođen "neidentificiranim projektilom" otprilike 100 milja od obale u Adenskom zaljevu.

'Kao rezultat sudara, brod je pretrpio ograničenu štetu na skladištu tereta, ali je stabilan i kreće se izvan područja", stoji u priopćenju. "Potvrđeno je da su svi pomorci na brodu neozlijeđeni', prenosi CNN.

Oko 16h je u jemenskom gradu Hodeidi, na zapadu države, došlo do eksplozije, Očevici su Reutersu rekli da se eksplozija čula iz blizine gradske zračne luke. Hodeida je lučki grad čiji međunarodni aerodrom je prošlog tjedna bio meta zračnih napada SAD-a i Velike Britanije.

Od izbijanja rata u Gazi 7. listopada, pobunjeni hutisti, koji kontroliraju velike dijelove Jemena, učestalo su napadali brodove u Crvenom moru - jednoj od najvažnijih pomorskih ruta za svjetsku trgovinu koja vodi do Sueskog kanala. SAD i Velika Britanija odgovorili su napadima na položaje skupine Huti u Jemenu.