KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ:

'Projekti u Vukovaru u posljednje tri godine bili zaustavljeni'

20.04.2015 u 11:57

  • +8

Kolinda Grabar Kitarović u Vukovaru

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar- Kitarović nakon razgovora s vukovarskim gradskim čelnicima predvođenima gradonačelnikom Ivanom Penavom izrazila je žaljenje što su, kako je rekla, projekti u Vukovaru u posljednje tri godine bili zaustavljeni, a kao problem je izdvojila veliku stopu nezaposlenosti

'Htjela sam u Vukovar doći na jedan običan dan, kada nije ni Dan grada, ni pad grada da razgovaramo o životu u Vukovaru. I zajedno s gradonačelnikom, županom i drugim Vukovarcima razgovarali smo o tome kako se živi danas u Vukovaru. Žao mi je da više od tri godine Vukovar stagnira kada je riječ o razvojnim projektima, da su oni zaustavljeni', kazala je Kolinda Grabar Kitarović u izjavi novinarima nakon sastanka. Izrazila je međutim zadovoljstvo što je, kako je kazala, čula da se grad trudi i da se puno ulaže na razvoj gospodarstva. Ocijenila je kako je u Vukovaru očito problem velika stopa nezaposlenosti, odnosno nedostatak zaposlenosti.

Najavila je skori ponovni posjet Vukovaru kako bi s gradskim čelnicima razgovarala o načinima pomoći Vukovaru, da se ubrza gospodarski razvoj. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo ovim radnim posjetom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, što po njegovim riječima, nije čest slučaj kada visoki uzvanici dolaze u Vukovaru.

U pratnji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je danas u posjetu Vukovaru, tijekom polaganja vijenca i paljenja svijeće bili su i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, saborski zastupnik HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak te predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika i predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.


Hrvatska je predsjednica položila vijenac i zapalila svijeću i podno Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari. Na Ovčari su pripadnici Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojba počinili strašan ratni zločin kada su u noći sa 20. na 21. studenoga 1991. ubili između 255 i 264 civila i hrvatska branitelja, deportirana iz vukovarske bolnice. Najmlađa žrtva na Ovčari je 16-godišnji dječak, najstarija je 77-godišnji muškarac, a među ubijenima je bila i jedna trudna žena.

Grabar-Kitarović nakon Ovčare je otišla na sastanak sa čelnicima Grada Vukovara, a tijekom boravka u Vukovaru susrest će se i s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata te članicama Udruge žena u Domovinskom ratu - grupa 'Sunčica'. Također će posjetiti tvrtke 'Yasenka' d.o.o. i 'Gumix - elastor' d.o.o.