rizik od siromaštva

Projekt 'Vrijeme je za školski obrok' obuhvatio više od 1.600 učenika

13.02.2018 u 14:28

Bionic
Reading

Europskim projektom 'Vrijeme je za školski obrok', čiji je cilj smanjivanje najgorih oblika dječjeg siromaštva, obuhvaćeno je 1.614 učenika osnovnih škola u riziku od siromaštva u Osječko-baranjskoj županiji, rečeno je u utorak na predstavljanju projekta u Osijeku

Vrijednost projekta je 1,43 milijuna kuna, od čega se 85 posto financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a ostatak iz državnog proračuna. Provedba je započela u prosincu prošle godine i trajat će sedam mjeseci.

Nastavak je to projekta osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva, kojeg je županija provodila prošle školske godine, a EU projektom osigurana su dodatna sredstva za financiranje djece u potrebi, kazala je v.d. pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu i kulturu Sandra Filipović.

Podsjetila je kako je, usporedno s ovim EU projektom, županija pokrenula i vlastiti projekt kojim je omogućena besplatna prehrana za sve učenike osnovnih škola, a koji bi u punoj funkciji trebao biti za tri godine, kada se očekuje da će, razvojem sustava, svim učenicima biti moguće osigurati topli obrok u školama. U projekt su uključeni i OPG-ovi s područja županije od kojih se nabavljaju prehrambeni proizvodi, čime se djeci nastoji osigurati zdrava prehrana od domaćih proizvođača.

Dožupan Goran Ivanović ocijenio je kako će se provedbom projekta olakšati provedba sličnog projekta vrijednog 17 milijuna kuna, kojeg provodi županija uz sufinanciranje jedinica lokalne samouprave. 'Najbitnije da oko 18 tisuća učenika na području županije ima besplatan i zdrav obrok, a provedba ovog EU projekta u tome će značajno pomoći', rekao je Ivanović.