REKOM! IPAK SE KREĆE

Prohujalo je s vihorom, ali nije zaboravljeno

22.03.2013 u 11:20

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Makedonije Gjorgje Ivanov i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović imenovali su već osobne izaslanike za REKOM - Regionalnu komisiju za utvrđivanje i kazivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava na teritoriju bivše SFRJ

'Prohujalo je s vihorom, ali nije zaboravljeno. I kako godine prolaze, očito je da vrijeme proteklo od krvavog sukoba u kom je bivša država nestala ne može sprati ni onaj prvi šok niti nevjericu, a ponajmanje dugogodišnje ogorčenje za obitelji 16.252 osobe nestale skupa s njom', poručili su još jednom iz REKOM-a.

Ta je inicijativa nevladinih organizacija - Fonda za humanitarno pravo (FHP), Documente iz Zagreba te Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) iz Sarajeva - još 2006. godine načela debatu o mehanizmima za utvrđivanje i kazivanje činjenica o ratnim zločinima u nekadašnjoj SFRJ.

Debata je urodila plodom: 2008. godine pokrenuta je inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje i kazivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava na teritoriju bivše SFRJ (REKOM). Cijela ideja usmjerena je na razotkrivanje istine o ratnim zločinima, što je jedini put ka bilo kakvoj priči o definitivnoj pomirbi.

Kako saznajemo, najaktivniji u provođenju ovog procesa su predsjednici Hrvatske i Crne Gore, Ivo Josipović i Filip Vujanović, s kojima imaju vrlo otvoren i plodan odnos, dok stvar za sada još uvijek zapinje na srpskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću koji još uvijek odbija prihvatiti prijedlog REKOM-a. 'Osim njega, svi su usuglašeni i smatraju REKOM jednim od najvažnijih poglavlja u završetku ove patnje koju obitelji nestalih trpe već gotovo dva desetljeća, a neki i duže', rečeno je tportalu u Documenti.


Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Makedonije Gjorgje Ivanov i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović imenovali su već osobne izaslanike za REKOM. Oni će sudjelovati u radu Regionalne stručne grupe za razmatranje Prijedloga Statuta koji je predložila Koalicija za REKOM, i ustavno-pravnih mogućnosti za osnivanje REKOM-a. Sastanak osobnih izaslanika predsjednika država, uz sudjelovanje predstavnika Koalicije za REKOM, održat će se pod pokroviteljstvom jednog od predsjednika država, bez prisustva medija.

Predsjednik Josipović je imenovao Zlatu Đurđević, redovnu profesoricu na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za osobnu izaslanicu za REKOM. Predsjednik Ivanov je delegirao Lubena Arnaudoskog, zamjenika generalnog tajnika za pravne i organizacijske poslove u svom kabinetu, a predsjednik Vujanović je imenovao dekanicu Fakulteta političkih znanosti u Podgorici, profesoricu Sonju Tomović-Šundić, inače predsjednikovu savjetnicu za manjinska i ljudska prava, za osobnu predstavnicu za REKOM.

'U zajedničkoj izjavi od 19. ožujka 2013. godine, delegacije Europskog Parlamenta i Komiteta za europske integracije Republike Srbije ponovile su važnost regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa među zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu k evropskim integracijama. Delegacije su pozvale vlasti da nastave podržavati Inicijativu za REKOM, inicijativu koja je važan mehanizam za proces pomirenja , i predsjednike država koje još nisu imenovale svoje predstavnike za REKOM da to učine odmah, kako bi otpočeo proces formalnog osnivanja REKOM-a', stoji u priopćenju za javnost koji je medijima poslala Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska, također aktivna u ostvarivanju ciljeva REKOM-a.