PO PRVI PUT

Proglašena opasnost od epidemije!

21.05.2014 u 15:55

  • +9

Nastavljena borba protiv poplava

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić donio je danas odluku o proglašenju opasnosti od epidemije zaraznih bolesti na poplavljenom području

Područja cijele Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije te gradova Pleternice i Lipika u Požeško-slavonskoj, kao i Kostajnice i Dvora na Uni u Sisačko-moslavačkoj županiji, smatraju se ugroženim od epidemije zaraznih bolesti.

Radi sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti na poplavljenim područjima mjere podrazumijevaju mobilizaciju zdravstvenih radnika i drugih osoba, rekviziciju opreme, lijekova i medicinskih proizvoda, prijevoznih sredstava, privremenu uporabu poslovnih i drugih prostorija za pružanje zdravstvene zaštite, izolaciju i liječenje te određivanje posebnih zadataka pravnim osobama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatnim zdravstvenim radnicima.

Zadužuje se Hrvatski zavod za javno zdravstvo za izradu plana provedbe mjera sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti, kaže se u odluci. Ostojić je na konferenciji za novinare rekao da je odluku o proglašenju opasnosti od epidemije donio nakon sinoćnje odluke Vlade o proglašenju katastrofe za Vukovarsko-srijemsku županiju. To je prvi put u više od 20 godina hrvatske države da je ministar zdravlja donio takvu odluku, napomenuo je Ostojić.

Epidemiološka situacija na poplavljenim područjima i dalje je stabilna i nema zabilježenog porasta oboljelih od crijevnih bolesti koje su najveći rizik, poručila je u razgovoru za Media servis Kata Krešić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije. Kako bi se zadržala takva situacija, važno je da se svi strogo pridržavaju higijenskih mjera.

Apel se odnosi na stanovništvo djelomično potopljenih područja, one koji se vraćaju na potopljena područja ili ih obilaze, kao i na sve koji pomažu u obrani i sanaciji terena. Svi oni moraju se strogo pridržavati osobne higijene, što znači prije svega redovito pranje ruku. Stanovnicima u mjestima s lokalnim vodovodima preporučuje se prokuhavati vodu, a najbolja varijanta je piti vodu koja pristiže kroz donacije i cisterne.

'Svi znamo da je poplavljena i naplavljena voda kontaminirana podizanjem septičkih jama i gnojnica. Zato je naša preporuka od prvog dana za stanovništvo na dijelovima koji nisu evakuirani u cijelosti da se ne konzumira voda iz vlastitih bunara, a da se voda iz vodovoda iz preventivnih razloga prokuhava.'


Što se tiče hrane - preporuka je konzumirati samo termički obrađenu i konzerviranu hranu. Iz vrtova djelomično potopljenih, kao i onih s kojih se voda povukla, ne smije se konzumirati termički neobrađeno voće i povrće.

'Namirnice koje su u bilo kojoj mjeri došle u kontakt s naplavljenim vodama nikako se ne smiju konzumirati. Suhomesnati proizvodi u nekakvim skladištima i ostavama, ako su došli u doticaj s poplavnim vodama, ne smiju se konzumirati, samo konzerve', upozorava Krešić. Nužno je pojačati osobnu higijenu, posebno ruku, te se javiti stručnim osobama koje će im dati zaštitna i dezinfekcijska sredstva.

'Sve osobe koje tamo odlaze, bilo da pomažu, bilo da rade na terenu, prije konzumacije jela pića, pušenja, moraju oprati ruke ako su u mogućnosti, a ako ne, naše službe će im dati dezinfekcijska sredstva za ruke', kaže Krešić i dodaje kako uklanjanje lešina životinja treba prepustiti stručnim osobama, veterinarskim službama.

Također, s obzirom na veliki 'izlet' komaraca, angažiran je i Poljoprivredni fakultet Osijek da napravi izvid na terenu kako bi se donijele odluke o tretmanu. Na teren pristižu i repelenti kao trenutna zaštita od komaraca i drugih insekata.

HZZO: Zdravstvena zaštita i stanovnicima BiH

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) poduzima sve potrebne radnje kako bi se omogućila nužna zdravstvena zaštita stanovnicima s poplavljenih područja, ne samo iz Hrvatske, nego i iz Bosne i Hercegovine, koji u sve većem broju dolaze u prihvatne centre u Hrvatskoj.

Ukupno je u općinama Gunji, Drenovci (Posavski Podgajci, Rajevo Selo, Račinovci i Đurići), Vrbanji (Strošinci i Soljani) poplavljeno sedam ordinacija primarne zdravstvene zaštite koje su u skrbi imale 13.715 osiguranih osoba. Evakuirane su po jedna ordinacija u Slavonskom Brodu (u naselju Josip Rimac) i Bebrini. Sve osigurane osobe mogu se, u slučaju nužne zdravstvene zaštite, javiti bilo kojem najbližem ugovorenom doktoru primarne zdravstvene zaštite prema mjestu u kojem su privremeno smješteni.

Svi doktori, kojima je ordinacija poplavljena, rade u ordinacijama na području Doma zdravlja Županja. Dio doktora, zaposlenika Doma zdravlja, s poplavljenih područja rade i u ordinacijama koncesionara u dvije smjene (Gradište, Otok, Cerna, Komletinici).

U Bošnjacima, Vrbanji i Drenovcima, koji su djelomično evakuirani, ordinacije rade u obje smjene, po potrebi i do ponoći kako bi pružili zdravstvenu zaštitu svima koji rade na obrani naselja i mještanima koji su evakuaciju odbili.

Nema propusnica, zabrana odlaska na poplavljena područja

Vukovarsko-srijemska policija opovrgnula je danas informacije koje su se pojavile u javnosti da policija izdaje propusnice za odlazak na poplavljena područja, zbog čega je primila mnoge upite građana.

Ta informacija nije istinita jer policija, kao ni bilo koje drugo tijelo, ne izdaje takve propusnice jer odlazak na poplavljena područja građanima nije dopušten u prvome redu zbog osobne sigurnosti, ističe vukovarsko-srijemska Policijska uprava.

Policijska uprava također izvješćuje građane s prijavljenim prebivalištem na poplavljenim područjima županjske Posavine da je omogućeno izdavanje osobnih dokumenata u policijskim postajama u Županji, Vukovaru, Otoku i Tovarniku te u vukovarsko-srijemskoj Policijskoj upravi u Vinkovcima.