PROBLEMATIČNO DVOJNO DRŽAVLJANSTVO

Produbljuje se kriza u Australiji, još jedan zastupnik završio na sud

19.08.2017 u 10:00

Bionic
Reading

Australska parlamentarna kriza produbila se nakon što je ključni neovisni senator postao sedmi zastupnik poslan na Visoki sud koji bi trebao utvrditi onemogućava li njegovo dvojno državljanstvo obnašanje zastupničke dužnosti

Senator Nick Xenophon u subotu je priznao da uz australsko državljanstvo ima i britansko u trenutku dok budućnost vlade premijera Malcolma Turnbulla visi o koncu zbog pitanja legitimiteta članova njegove vlade i onih koji ju podržavaju u parlamentu. Turnbullova potpora ovisi o tijesnoj većini u parlamentu s tek jednim zastupnikom više.

Parlamentarna većina dovedena je u pitanje ranije ovoga tjedna nakon što je zamjenik premijera Barnaby Joyce kazao da možda ne može biti zastupnik zbog novozelandskog državljanstva stečenog preko oca. Njegov otac rođen je na Novom Zelandu. Joyce se od tada odrekao novozelandskog državljanstva no čeka odluku Visokog suda kao i nekoliko drugih političara koji vjeruju da imaju dvojno državljanstvo.

Kriza je proistekla iz 116 godina starog zakona po kojem izabrani zastupnik smije imati samo australsko državljanstvo i potresla je parlament i zahvatila tri člana vlade, tri zastupnika Stranke zelenih i Xenophona.

Xenophon je objavio da je tijekom noći primio obavijest britanskog ministarstva unutarnjih poslova da ga zahvaljujući "rijetkoj osebujnosti" smatraju britanskim prekomorskim državljaninom. Senator rođen u australskom gradu Adelaideu kazao je da je njegov otac Theodoros Xenophou rođen na Cipru kojeg je napustio 1951.  Cipar je ostao britanska kolonija do 1960.

"Velika ironija je da je moj otac napustio Cipar kako bi izbjegao britansku kolonijalnu vlast", kazao je senator. Xenophon se odrekao grčkog državljanstva kojeg je imao preko majke no nije bio svjetstan mogućnosti da je i britanski državljanin.

Ukoliko zamjenik premijera Joyce ostane bez zastupničkog mandata Turnbullu bi za većinu trebao jedan zastupnik iz nekog drugog bloka.