OČAJNE VIJESTI

Produbila se recesija u eurozoni, pala i Njemačka

14.02.2013 u 14:04

Bionic
Reading

Prema podacima iz posljednjeg kvartala 2012., recesija u eurozoni produbila se naspram svih prognoza. Službene brojke Eurostata koje prenose BBC i AFP govore da je u 17 zemalja eurozone zabilježen prosječan pad BDP-a od 0,6 posto umjesto 0,4 posto koliko su predviđali analitičari. Primjerice, Njemačka, Francuska i Italija iskusile su pad veći od predviđenog

Zbog slabog izvoza na kraju 2012., Njemačka bilježi pad od 0,6 posto u posljednjem kvartalu, najveći od početka financijske krize. Tamošnja vlada stoga za 2013. predviđa tek lagani rast BDP-a od 0,4 posto, a pravi rast od 1,6 posto trebao bi uslijediti u 2014. godine.

'Više se radi o privremenom razdoblju slabosti njemačke ekonomije nego o početku dugog razdoblja stagnacije ili čak recesije', izjavio je Andreas Rees, glavni njemački ekonomist u banci Unicredit. Posljednja istraživanja uistinu potvrđuju da je Njemačka u siječnju postigla najvišu razinu od početka eurokrize.

U slučaju Francuske, radi se o padu od 0,3 posto u četvrtom kvartalu protekle godine u odnosu na prethodni. Za cijelu 2012. prosječni rast iznosi nula posto, a vlada je inicijalno previđala porast od 0,3 posto. Da bi izbjegla i službenu etiketu recesije (dva uzastopna kvartala u minusu), Francuska se uzda u prognoze Središnje banke koja predviđa rast u prvom tromjesečju 2013. godine.

Ministar financija Pierre Moscovici dodao je da vlada mora nanovo razmisliti o prognozama rasta za 2013., odnosno da je zamišljeni rast od 0,8 posto teško izvediv. Vlada je priznala da neće ostvariti planirano smanjenje deficita na tri posto u 2013. te sada od Europske komisije očekuje ili produljenje roka ili novi stav o tome kolika može biti ravnoteža između smanjenja deficita i traganja za rastom.


Italija pak ima pad od 0,9 posto BDP-a, a za cijelu 2012. on iznosi 2,2 posto. Izbori, zakazani u veljači, trebali bi odrediti budući smjer talijanske ekonomije ili mjere štednje koje je Mario Monti uveo ili pak neki drugi.

Nizozemska je zabilježila pad BDP-a od 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal te je time i službeno ušla u recesiju. Zbog slabijeg izvoza i slabije domaće potrošnje, Austrija također ima pad od 0,2 posto, no u 2012. njezina je ekonomija ipak zabilježila sveukupni rast od 0,6 posto, prema izvještaju središnje banke.

Zemlje koje su također zabilježile pad u posljednjem kvartalu su Grčka (šest posto), Mađarska (0,9 posto), Portugal (1,8 posto), a u Rumunjskoj je zabilježen rast od 0,2 posto.