opasna situacija

Procurila lista 2000 pacijenata koji čekaju ugradnju umjetnog koljena, stižu im anonimni SMS-ovi, a sve istražuje DORH

07.11.2019 u 22:28

Bionic
Reading

Anonimni SMS s broja koji počinje sa "0800", s upozorenjem da je ugradnja umjetnog koljena u javnim bolnicama opasna za zdravlje, poslan je navodno na brojeve mobitela više od dvije tisuće pacijenata koji su na listi za taj zahvat u Hrvatskoj. Pitanjem tko je i kako došao do podataka osoba koje čekaju operaciju i zloupotrijebio ih - bavi se i DORH.

Oko 15 pacijenata je bez objašnjenja u posljednjih nekoliko mjeseci odustalo od ugradnje proteze koljena u Klinici za traumatologiju.

'Jedan pacijent nam je potvrdio da je dobio poruku gdje se upozorava kako se u javnim ustanovama, znači državnim ustanovama u RH ugrađuju neadekvatni implantati', kaže za HRT Srećko Sabilić, predstojnik Klinike za traumatologiju, KBC Sestre milosrdnice.

Tko je i kako došao do popisa pacijenata i njihovih brojeva te im slao uznemirujuće poruke, istražuje se. 'Podaci se čuvaju u bisevima pojedinih bolnica i u odjelima koji se tiome bave, istražit ćemo i ja vjerujem da će se pronaći tko je dao te podatke', kaže ministar zdravstva Milan Kujundžić.

'To je jedna izuzetno opasna stvar gdje se zadire u privatnost naših osiguranika, uznemiravanje, smatra Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a i naglašava da službe moraju odraditi svoj posao.

Ugradnju proteze koljena na traumatologiji čeka oko 800 pacijenata i do dvije godine, o implantatima kažu ne moraju brinuti. 'U klinici za traumatologiju se ugrađuju proteze najviše kategorije koje nimalo ne zaostaju za kvalitetom proteza u privatnim ustanovama'. uvjerava Sabilić.

Čak 2547 operacija koljena i 216 revizija tih operacija u javnim ustanovama HZZO je prošle godine platio više od 83 milijuna kuna. Poželjna je i izrada registra o takvim ortopedskim zahvatima jer pacijenti žele znati gdje, kako, kada se ugrađuje, koliko se ugrađuje i kakvi su ishodi. Je li u pozadini navodne brige za pacijente borba pojedinih proizvođača endoproteza za dobivanje natječaja, u suradnji sa zdravstvenim djelatnicima, trebala bi otkriti istraga.