AMERIČKA NEVLADINA ORGANIZACIJA

Pročešljali smo tko stoji iza instituta koji najavljuje rat u BiH

25.10.2017 u 12:16

Bionic
Reading

Američki Institut za stabilizaciju i tranziciju (IST) objavio je prije deset dana analizu o stanju u Bosni i Hercegovini, u kojoj dramatično upozorava na to da bi kriza u toj zemlji mogla dovesti i do oružanih sukoba

U studiji pod nazivom 'Propala država u srcu Europe', koja je izazvala veliko zanimanje javnosti, navodi se da su ključni problemi Bosne i Hercegovine 'srpski separatizam i bošnjački unitarizam' te da rješenje leži u formiranju trećeg entiteta i organiziranju zemlje kao federacije tri etničke republike.

Kako se prilično često pojavljuju studije o situaciji na zapadnom Balkanu, u kojima se predviđaju ratovi i piše sve i svašta, a u SAD-u djeluje na tisuće takvih organizacija, provjerili smo kakav je to institut posrijedi.

Na službenim stranicama IST-a navodi se da se međunarodna zajednica nalazi pred obnovljenim pritiskom da ojača, stabilizira i transformira propale države. Poručuje se da je tijekom godina uložen golem politički i financijski kapital u propale zemlje, koje su pored velikih ulaganja ostale suočene s lošom upravom, obijesnom korupcijom, neefikasnom ekonomijom i neefektivnim sigurnosnim snagama.

I tu uskače IST koji osmišljava stabilizacijske strategije, politike i programe za sve veći broj zemalja na trusnim područjima koja je zahvatio metež, od Afrike preko Bliskog istoka do Perzijskog zaljeva i Latinske Amerike. Za IST analize pišu brojni bivši američki diplomati te umirovljeni visoki časnici oružanih snaga SAD-a, što je uobičajeno za ovakav tip organizacije. 

  • +6
Kolinda Grabar Kitarović primila članove Predsjedništva BiH Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Zanimljivo je međutim to da rad o Bosni i Hercegovini nije potpisao nitko, nego se navodi da je autor neimenovani gostujući suradnik, što je prilično neobično jer su svi ostali radovi koji su tamo objavljeni uredno potpisani.

Predsjednik Instituta od 2013. godine je Max Primorac, kojega pronalazi i stranica Tko je tko u hrvatskoj znanosti Instituta Ruđer Bošković. Tako se navodi da se Primorac obrazovao na Sveučilištu u Chicagu, na kojem je stekao titulu magistra struke iz međunarodnih odnosa, da bi kasnije doktorirao na Katoličkom sveučilištu Amerike na području međunarodne politologije.

Područje djelovanja mu je demokratska tranzicija konfliktnih društava. Surađivao je s nizom think-thankova i različitih centara i instituta koji se bave sigurnošću, konfliktima i kriznim zonama, kao i s Pentagonom. Bavi se konzaltingom, a jedno vrijeme bio je i na plaći State Departmenta te surađuje i sa Sveučilištem u Chicagu. Tvrtka Between Two Rivers LLC, za koju sada radi, promovira poslovne mogućnosti zainteresiranima na područjima poput Iraka, Afganistana, Ukrajine i Balkana.

Izvan službene stranice na internetu malo je informacija o ovom institutu.