SASTANAK U MINISTARSTVU GOSPODARSTVA

Problem Varaždina sa smećem rješava - Čačić

08.06.2012 u 20:04

Bionic
Reading

Već u subotu Varkom bi trebao raspisati natječaj za novonastali otpad, čime će se steći uvjet za prolongiranje zabrane njegovog odlaganja na ilegalnom odlagalištu u varaždinskom predgrađu Brezje! Najavili su to varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i komunalni pročelnik Vlado Vlašić, naglašavajući da Varaždin neće biti zatrpan smećem

Čačić preuzeo stvar

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nije ništa dogovorilo s GradomVaraždinom oko prolongiranja zabrane odlaganja otpada na ilegalnomodlagalištu u Brezju, doznaje tportal od Marine Halužan, glasnogovorniceMZOP-a, koja dodaje da će se sastanak o tome tek održati, i to uMinistarstvu gospodarstva!

'Sastanak počinje u 17.30 sati uMinistarstvu gospodarstva, a na njemu će ispred Ministarstva zaštiteokoliša i prirode biti zamjenik ministrice Hrvoje Dokoza', rekla nam jeHalužan, dodajući da će na sastanku vjerojatno biti i predstavnici GradaVaraždina.

Upitana zašto se sastanak o zbrinjavanju otpada uopćeodržava u Ministarstvu gospodarstva, a ne u Ministarstvo zaštiteokoliša i prirode, Halužan je bila kratka. 'Ne bih o tome mogla ništareći', rekla nam je Halužan te dodala da će se naknadno očitovati orezultatu sastanka.

'Sutra bi trebala stupiti na snagu zabrana gospodarenja otpadom, odnosno baliranja i odlaganja otpada u Brezju, sukladno nedavnom rješenju inspekcije zaštite okoliša. Međutim, moram s veseljem reći da do toga neće doći. Naime, zajedno s Ministarstvom dogovorili smo da se raspiše javni natječaj za tekući otpad i, ukoliko to učinimo, tog trenutka prolongirat će se izvršenje rješenja do kraja trajanja javnog natječaja', rekao je varaždinski gradonačelnik, dodavši da bi natječaj mogao završiti kroz dva mjeseca, ali to ovisi o mogućim žalbama.

Također je dogovoreno, kako je dodao, da će Ministarstvo postupiti sukladno rješenju iz 2007. godine.

'Dakle, najvjerojatnije će oni, a možda i mi, raspisati natječaj za balirani otpad i oni će odrediti tko će taj posao odraditi', najavio je Habuš te ponovio da hitno ide natječaj za tekući otpad, dok će Ministarstvo odrediti 'izvođača temeljem ponuda, a u to će se uključiti i Fond s 40 posto, dok će razliku platiti građani'.

Nakon osvrta na propale dogovore o izvozu varaždinskog otpada u Brodsko-posavsku županiju, gradonačelnik se osvrnuo i na prijedlog petnaestero vijećnika o promjeni ugovora sklopljenog između Varkoma i T7 VIS-a.

'To je rješenje identično zadnjem prijedlogu T7 VIS-a koji je potpuno neprihvatljiv jer nije dobronamjeran i ide na štetu građana. Uz to, nije jasno kako ga se može tehnički provesti s obzirom da ne smijemo zanemariti činjenicu da je ugovor pod istragom te da je pitanje na koji se način može zadirati u postojeći ugovor te kakve bi to konzekvence za sobom povuklo', ustvrdio je Habuš.

Vijećnici, kako je dodao, predlažu cijenu od 95 eura uvećano za PDV, a 107 eura po toni za balirani otpad.

'Uz to, nastavili bi se sporovi i tužbe, pa tko dobije. Ako dobije T7 VIS, onda bismo mi morali platiti razliku do pune cijene iz ugovora, a ako bi T7 VIS izgubio sporove, ili bi se ugovori proglasili ništetnim – ne bi ništa morali platiti. To je apsolutno neprihvatljivo za građane', ustvrdio je Habuš, navodeći da će naći zakonito i jeftino rješenje, i to u najkraćem roku.

O prijedlogu skupine vijećnika govorio je i komunalni pročelnik Vlado Vlašić koji je ustvrdio da se radi o ne samo o neprihvatljivom rješenju, nego i nezakonitom.

'U tom prijedlogu stoji da bi Grad Varaždin trebao platiti zbrinjavanje smeća iz proračuna, što je suprotno Zakonu o otpadu. Riječ je o opterećenju proračuna za 60 milijuna kuna, a tog novca Grad niti nema. Posao koji je započet na nezakonit način ne može se završiti na zakonit način. U ovoj ekipi koja je danas u Gradu nema nikoga koji je spreman mimo zakona nastaviti ovaj posao i tu je osnovni prijepor', rekao je Vlašić.

Gradonačelnik se osvrnuo i na konferenciju koju je za novinare u Zagrebu danas održao T7 VIS naglašavajući da je 'strašan medijski pritisak putem medija i plaćenih oglasa'.

'U javnosti se želi stvoriti uvjerenje da je jedino moguće rješenje da naše smeće ima T7 VIS, što naravno nije istina, ali se u to uspjelo uvjeriti dio vijećnika. Kruže glasine i o kupovini vijećnika, no ne želim tvrditi da je to točno', ustvrdio je Habuš, dodavši da je 'briga o smeću prije svega briga njegova, koji brine isključivo za javni interes, a ne T7 VIS-a koji štiti svoj interes pod krinkom javnog interesa'.

Gradonačelnik nije želio komentirati ulogu prvog potpredsjednika Vlade u slučaju.

'Kada istraga završi i kada bi netko jasno rekao da je ugovor valjan ili ništetan, tada bismo po njemu postupili. Vrlo je moralno upitno što bi napravili ako znate da se vodi istraga oko ugovora kako postupiti. Točno je da je optužnica vraćena, koliko će taj postupak trajati, ne znam. U vrlo teškoj smo situaciji da zadiremo u taj ugovor', rekao je Habuš te naglasio da ostavka Mirele Holy neće utjecati na postignuti dogovor jer postoje zamjenici.

Upozoren da se bivšem predsjedniku Vlade RH Ivi Sanaderu već sudi zbog slučaja INA - MOL, ali da nikome ne pada na pamet nepoštivanje povezanog ugovora, nego prvi zamjenik predsjednika naglašava potrebu postizanja dogovora oko izmjene ugovora, Habuš je bio kratak.

'Ne mogu o tome ništa reći. Mi imamo postojeći ugovor s T7 Grupom, ne samo taj, nego i drugi koji su pod istragom. Ako konzumiramo taj ugovor, nastat će sigurno šteta za Grad Varaždin, pogotovo na ovakvim prijedlozima koji ne idu u prilog građanima', ustvrdio je gradonačelnik.

Upitan što će se dogoditi ukoliko T7 VIS podnese privremenu mjeru zabrane raspolaganja otpadom koji je predmet važećeg ugovora, gradonačelnik je opet bio kratak.

'Želite reći da su bale od T7 VIS-a?', upitao je Habuš.