O DRAGULJIMA POJMA NEMA

Prka će svjedočiti na suđenju Zagorcu

BOŽO PRKA

BOŽO PRKA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Predsjednik Uprave Privredne banke Božo Prka bit će jedan od svjedoka obrane na suđenju umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu, optuženome da je 2000. godine, odlazeći s dužnosti u MORH-u, odnio dvije torbe pune dragulja.

Njih mu je dao njemački trgovac oružjem Josef Rothaichner, kao polog za 5 milijuna dolara koje mu je Zagorec isplatio za nabavu oružja. Iz Ureda PBZ-ove Uprave Business.hr-u je odgovoreno da će se 'Prka odazvati pozivu Županijskog suda u Zagrebu u sudskom postupku koji je otvoren za javnost jer je to njegova građanska dužnost, iako mu nije poznato pod kojim okolnostima bi mogao biti pozvan kao svjedok s obzirom da o navedenom slučaju nema nikakvih saznanja' .

Iduće ročište zakazano je za 8. prosinca, kada počinje dokazni postupak. Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak kaže da je Prku predložio kao svjedoka obrane kako bi bivši ministar financija svjedočio 'samo o tome na koji se način u Ministarstvu financija radilo pri kupnji oružja za obranu Hrvatske'.

Hodak je uvjeren da će Prkinim svjedočenjem o načinu rada u Ministarstvu financija dokazati da pet milijuna dolara nije moglo samo tako nestati pri kupnji oružja ni u uvjetima embarga na uvoz oružja u Hrvatsku, kao što u optužnici tvrdi zagrebačko županijsko državno odvjetništvo i svjedoci Hrvoje Petrač i bivša Zagorčeva tajnica Snježana Šiprak.

Zamjenica zagrebačkog državnog odvjetnika Gordana Haramina Hranilović usprotivila se Prkinu svjedočenju jer nije bio ministar financija u rujnu 1993. godine kad su razmijenjeni 5 milijuna dolara i dragulji. Unatoč tomu, predsjednik Sudskog vijeća Siniša Pleše prihvatio je Prku kao svjedoka obrane.

Odvjetnik Hodak kaže da je jednako kao Prku mogao za svjedoka predložiti i njegova prethodnika na toj funkciji Zorana Jakšića ili nasljednika Borislava Škegru. Tvrdi da Prku nije predložio zato što je kao prvi čovjek PBZ-a 2002. pretučen u batinaškom napadu koji dosad nije rasvijetljen.

Mediji su spekulirali da se iza napada na Prku stajali Hrvoje Petrač, Blaž Petrović, i njihovi partneri iz 'knežijske zločinačke organizacije' kako bi ga batinama 'uvjerili' da isplati potraživanja zbog kojih su se kao vlasnici AGM-a desetak godina sporili s PBZ-om. Nakon što je Prka prebijen, PBZ se nagodio s AGM-om. 

Prka je u intervjuu Nacionalu 2004. godine izjavio da pretpostavlja tko ga je napao: 'Od informacija koje su mi donosili ljudi s tog rubnog područja složio sam gotovo jasnu sliku o počiniteljima'. Istovremeno je Prka rekao i kako ne vjeruje da će 'policija pronaći počinitelje, niti ih pretjerano traži', ali da se napadačima ne želi osvetiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi