ŠVERC LJUDIMA

Pritvoreni Bugari koji su ilegalno prevozili migrante za 4.000 eura

19.12.2016 u 14:00

Bionic
Reading

Bugare, koji su prevozili 67 migranata u kombiju koje je hrvatska policija spasila u zadnji tren, sudac istrage Županijskog suda u Sisku pritvorio je na mjesec dana zbog opasnosti od bijega i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, javlja 24sata

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku ispitalo je dvojicu bugarskih državljana starih 42 i 49 godina koje sumnjiče za protuzakonito ulaženje, kretanje ili boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, piše 24sata. Tužiteljstvo sumnja da su osumnjičenici, prema zajedničkom dogovoru u nakani da se materijalno okoriste, u akciju krenuli u subotu.

Prethodno se mlađi uhićenik početkom prosinca s državljaninom Afganistana u Srbiji dogovorio da će zajedno s kolegom za ukupno 4.000 eura prevesti 67 državljana Afganistana kroz Hrvatsku do granice sa Slovenijom. Za to je dobio i teretni automobil marke Iveco Daily britanskih registarskih oznaka, jalja 24 sata.

Drugoosumnjičenik je u subotu oko 17.30 sati, između 284. i 285. kilometra autoceste A3 Lipovac-Bregana, u blizini ploče s natpisom 'odmorište 500 m' preuzeo migrante. Njih 67 je prethodno bez putnih isprava i viza za ulazak ili boravak u Hrvatskoj, nezakonito prešli granični prijelaz između Hrvatske i Srbije.

Ugurao ih je u zatvoreni, skučeni tovarni prostor kombija koji nema otvor za strujanje svježeg zraka.