SJEDNICA U SUBOTU

Priprema li se u HNS-u rušenje Vesne Pusić?

08.05.2015 u 17:00

Bionic
Reading

Hrvatsku narodnu stranku (HNS) u subotu očekuje sastanak Središnjeg odbora na kojem će predsjednica Vesna Pusić sigurno morati odgovarati na brojna neugodna pitanja o stanju u stranci

Rejting stranke, prema istraživanjima javnog mnijenja, na samom je dnu i članstvo je sve nezadovoljnije, a neki mediji predviđaju da bi se u subotu mogao dogoditi stranački puč. Navodno su leđa Vesni Pusić okrenuli mnogi viđeniji članovi HNS-a, poput Predraga Štromara, varaždinskog župana koji je nedavno otvoreno najavio ambiciju da postane predsjednik stranke, Matije Posaveca, međimurskog župana, ali i ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš. Navodno bi se na sjednici trebala otvoriti i službena rasprava o izvanrednim unutarstranačkim izborima.

Posavec je prije dva mjeseca prvi javno iskazao nezadovoljstvo smjerom kojim ide stranka i ostankom u Kukuriku koaliciji i za iduće izbore. Neki ga vide kao vođu pobunjenika koji planiraju srušiti Vesnu Pusić, ali on demantira to da planira stranački puč. Međutim najavio je da će se razgovarati o mnogim teškim temama koje treba raspraviti. Tako Posavec ne bježi od mogućnosti da se u HNS-u održe unutarstranački izbori prije parlamentarnih.

Naravno, o svemu će odlučiti članstvo, smatra Posavec, a upravo je sastanak Središnjeg odbora, najvećeg stranačkog tijela, prilika da se razbistre problemi. 'Tema unutarstranačkih izbora će se otvoriti tako da će članovi Središnjeg odbora razgovarati o tome kakvi će biti raspoloženje i stav stranke', naglašava Posavec.

'Razgovarat ćemo o svim unutarstranačkim događanjima, ali neće biti puča ni traženja ostavke predsjednice Vesne Pusić. Otvorit ćemo neke teme i razgovarat ćemo o tome da se definiraju procesi i odluke o 'tajmingu' izbora, s kim i na koji način', kazao nam je Posavec.

Dodaje da očekuje otvorenu raspravu jer je nužno krenuti s pripremom stranke za izbore i ljudi za kampanju koja je pred njima. 'Neke teme i rasprave se moraju otvoriti', zaključuje Posavec.

S druge strane, saborski zastupnik HNS-a Igor Kolman ne očekuje da će biti 'vatreno' na sutrašnjoj sjednici. 'Bit će to uobičajena sjednica Središnjeg odbora i najave koje su se plasirale u medijima nisu istina', poručio nam je kratko Kolman.

S Kolmanom se očito slaže i HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a on se također spominjao kao pripadnik skupine pučista koji su okrenuli leđa Vesni Pusić.

On je za televiziju N1 izjavio da su u HNS-u potpuno jedinstveni te da će se unutarstranački izbori održati nakon parlamentarnih. Vrdoljak, ali neki drugi članovi HNS-a, s kojima smo razgovarali, smatraju da je HNS 'kamen u cipeli' mnogima koji žele isprovocirati sukobe u ovoj stranci, očito aludirajući na Radimira Čačića, bivšeg predsjednika izbačenog iz HNS-a, koji im sa svojim Reformistima otima biračku bazu.