INTERPOLOVA TJERALICA

Primoštenskog konobara traže zbog ubojstva trudne djevojke u Ukrajini

29.10.2013 u 21:34

Bionic
Reading

U nedjelju 15. rujna, dvoje mladih prijavili su se u motelu Menorah u Dnjepropetrovsku u Ukrajini, a sutradan ujutro djevojku je pronašla sobarica krvavu i mrtvu ispod kreveta. Bila je umotana u plahtu, a glava joj smrskana. Za muškarcem je Interpol nedavno objavio tjeralicu. Njegovo ime je Branimir Ćaleta (29), a do prije desetak dana radio je kao konobar u primoštenskim hotelima, piše portal Šibenik.in

Prije desetak dananetko je na Internetu pronašao tjeralicu koju je objavio ukrajinski Interpol. Zaprepastili su se kad su doznali da je njihov kolega i prijatelj Branimir osumnjičen za teško ubojstvo s predumišljajem svoje djevojke koja je u trenutku smrti bila u sedmom mjesecu trudnoće. Surfali su po internetu i pronašli na stranim portalima vijesti koje govore o tom strašnom događaju.

'Mislim da je netko nazvao policiju, ali ništa se nije događalo. Branimir je ostao raditi još nekoliko dana, a onda nestao. Nije nam bilo svejedno što je tu, nakon što smo doznali', kaže djelatnik hotela po kojem se pričalo da je policija tih dana posjetila osobu sa strane tjeralice na poslu. U policiji to nisu htjeli potvrditi već su samo šturo priopćili kako sukladno odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka, ne mogu odgovoriti na upit i dati tražene podatke. Na Županijskom sudu u Šibeniku, rekli su da ne znaju za tjeralicu, te da nikakav postupak nisu vodili protiv osobe koju Interpol traži, piše portal Šibenik.in

Nisu ni mogli, jer kako se neslužbeno doznaje u Ministarstvu pravosuđa, nema nikakve zakonske osnove da osumnjičenika za teško ubojstvo privedu. Naime, zločin je počinjen u Ukrajini s kojom Hrvatska nema potpisan sporazum o međunarodnoj pravnoj suradnji, a kako Ukrajina nije u Europskoj uniji, ne mogu djelovati niti po europskom uhidbenom nalogu. Kako Hrvatska svoje građane ne izručuje, osumnjičeni Ćaleta je slobodan i nesmetano šeće po Hrvatskoj. Policija jedino može obavijestiti Interpol gdje se on nalazi.

Kako se neslužbeno doznaje, on je i razgovarao s policijom i rekao da nema veze s onom što mu stavljaju na teret ukrajinske vlasti. Prilično je nejasno što se dogodilo jer ne možemo dobiti ukrajinska pravosudna izvješća, a kamoli dokaze kojima se Ćaleta tereti.

Djevojka se zvala Anna Kitaeva (36). Radila je za jedno osiguravajuće društvo i pred njom je bila blistava karijera, doznajemo iz ukrajinskih medija. Čak je trebala prijeći na bolji posao u jednu tvrtku u Kijevu, ali je svima govorila da se želi udati i roditi bebu. Ukrajinski portali preplavljeni su fotografijama para, pa i onima snimljenima tijekom odmora u Hrvatskoj, vjerojatno ovo ljeto. Te slike nalaze se na Facebook profilu Branimira Ćalete. Rodbina ubijene djevojke tvrdi da je u danima pred ubojstvo izgledala sretno.

Inače, Branimir je iz Vinova, to je općina Marina, blizu Primoštena i Rogoznice, a rođen je u u Banskoj Bystrici u Slovačkoj, odakle mu je majka. U Primoštenu kažu kako članovi njegove obitelji često borave u tom mjestu, pa je zato i on tu konobario. Otkako se doznalo za tjeralicu Interpola, nitko ga u Primoštenu više nije vidio.