'hvala na nominaciji'

Primorsko-goranski župan kao SDP-ov predsjednički kandidat? Komadina: Špekulacija je bilo i bit će

06.05.2019 u 13:48

Bionic
Reading

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina špekulacijama je u ponedjeljak ocijenio medijske napise da će bit kandidat svoje stranke na predsjedničkim izborima, a za mogućnost da to bude bivši predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović kazao je kako službenih razgovora na tu temu nije bilo, ističući da SDP-ov kandidat treba biti kohezijski faktor ne samo u toj stranci, nego i na ljevici i centru.

"Što se tiče predsjedničkih kandidatura, hvala na nominaciji", odgovorio je Komadina novinarima na pitanje jesu li točni medijski napisi da ga je predsjednik stranke Davor Bernardić nagovorio da bude SDP-ov predsjednički kandidat, dodavši da po napisima u medijima ni sam ne zna o čemu su to on i Bernardić razgovarali.

"Meni je prije svega važno povjerenje građana Primorsko-goranske županije, građanima sam dao riječ da ću ostati u mandatu župan i sa zadovoljstvom radim svoj posao, nadam se na dobrobit građana. Budem li imao njihovo povjerenje, spreman sam tu dužnost i nastaviti obnašati. To je u mom fokusu, a ovo drugo... špekulacija je bilo i bit će", kazao je.

Na Predsjedništvu SDP-a nije bilo otvorenih rasprava o Milanoviću kao predsjedničkom kandidatu

 Novinare je zanimalo i može li Zoran Milanović biti kandidat za predsjednika Republike kao nezavisni kandidat, a da ostane član SDP-a, na što je Komadina odgovorio da je svašta u životu moguće, ali da ne bi špekulirao. "Fokus je na europskim izborima, a službenih razgovora na tu temu nije bilo, niti je bilo otvorenih rasprava na Predsjedništvu. Kada bude, reći ću kako stoje stvari", poručio je.

 Upitan kakvo je njegovo osobno mišljenje o toj mogućnosti, odgovorio je kako smatra da svatko relevantan može biti kandidat. "Netko sebe nominira, netko se diskvalificira. Situacija treba biti takva da kandidat SDP-a bude kohezijski faktor ne samo u SDP-u, nego na lijevom političkom prostoru i centru. Međutim, sada je preuranjeno govoriti o imenima", istaknuo je Komadina.

 Na pitanje o imenima koja se još spominju u javnosti kao mogući SDP-ovi predsjednički kandidati, poput Ive Josipovića i Tonina Picule, rekao je kako su "ta imena već dulje vrijeme u medijskoj javnosti"  te da će "tu možda biti i samonominacija".

Do završetka europskih izbora ne izlazimo u javnost s kandidaturama

 Dodao je da će tema oko kandidata za predsjednika na dnevni red u SDP-u doći nakon europskih izbora."Do završetka europskih izbora u javnost nećemo izlaziti s kandidaturama", kazao je i dodao kako u SDP-u trebaju odlučiti i o tome hoće li provesti postupak predizbora, s obzirom da su u unutarstranačkoj izbornoj kampanji obećavali da će uključiti što širi krug članstva, a možda i građana.

 "O tome treba donijeti relevantne odluke i ne bih špekulirao. Znam samo to da će SDP-ov kandidat biti potreban Hrvatskoj kao relevantan kandidat", naglasio je.

 Komadina je sramotnim i apsurdnim ocijenio da mladi odlaze iz Hrvatske umjesto da rade, a da će oni stariji raditi do 67 godine života, kako to predviđa Vlada svojom mirovinskom reformom, umjesto da uživaju zasluženu mirovinu.

 "Kod nas imamo potpuno obrnuti sustav i nakaradni način održavanja mirovinskog sustava, tako da se kroz njega što manje isplaćuje, umjesto da idu i veće mirovine. To je apsurd, trebaju raditi mladi, a ne stari. Treba se alimentirati mirovinski sustav s većim doprinosima, temeljem većih plaća da bude i veći mirovinski sustav, a ne da se temeljem manjih poreznih davanja i manjih plaća zapravo sve duže radi. Tako dolazimo do apsurdne situacije", zaključio je.