IMA I DRUGIH DOGAĐAJA

Primopredaja vlasti na Pantovčaku pod velom nepotrebne tajnovitosti

18.02.2015 u 10:41

Bionic
Reading

U srijedu ujutro, na dan primopredaje dužnosti između predsjednika Ive Josipovića i izabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, još uvijek nije poznato hoće li mediji moći ovjekovječiti taj događaj i arhivirati ga za neke buduće istraživače, povjesničare i nostalgičare. Poznato je samo da će se primopredaja obaviti poslijepodne, a novinari su trenutno na čekanju - dok se stvar ne usuglasi između odlazećeg predsjedničkog tima i onoga koji će na scenu formalno stupiti u ponoć

Pojedini mediji izvijestili su da je zajednička želja Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića da primopredaja bude obavljena bez medija, no na Pantovčaku prijepodne to nisu htjeli potvrditi. 'Bit ćete obaviješteni naknadno', poručili su iz Odjela za informiranje oko 10.30 sati. 

Kao i sa seljenjem u Visoku i (ne)odazivom državnika na inauguraciju, loptica oko toga tko danas ne želi kamere u Uredu predsjednika prebacuje se u offu između dvaju predsjedničkih timova. Ne zna se, prema tome, ni tko je zapravo kriv za to što je u dnevnoj najavi događaja Hrvatske novinske izvještajne agencije, tom ultimativnom popisu svega zabilješke vrijednog što se odvija u državi, u srijedu preskočena primopredaja vlasti na Pantovčaku.

No zato se, po Hini, danas događaju tri važne stvari: nastavak sjednice Hrvatskog sabora, tematska sjednica saborskog Odbora za ljudska prava i presica Mirele Holy na temu 'Budućnost tvrtke Pružne građevine d.o.o u vlasništvu države'.

Informacija o primopredaji nema. Zna se samo da će na Pantovčaku biti najuži tim Kolinde Grabar Kitarović, a pretpostavlja se da će se primopredaja obaviti neformalno, kako je bilo i 2010., kada je Stjepan Mesić prepustio Ured predsjednika Ivi Josipoviću. Mediji su tada popratili događaj te zabilježili Mesićevu izjavu da odlazi 'zadovoljan jer je Hrvatska u pravim rukama'.

Mesić i Josipović razgovarali su 15-ak minuta, a Josipović se zahvalio Mesiću na svemu što je učinio za Hrvatsku. Dan poslije, Mesićev nasljednik održao je prvi radni sastanak s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor. Pet godina kasnije, takav scenarij nije baš izgledan - nakon blamaže s nepoznanicama oko primopredaje, još je teže predvidjeti kada će i kako proći prvi radni susret novoizabrane predsjednice i aktualnog premijera.

Kako je protekla primopredaja vlasti na Pantovčaku 2010., možete pogledati ovdje