DIO SPLITSKE 'SOCIJALE'

Primaju dječji doplatak, a voze bijesne automobile

dijete mama škola

dijete mama škola

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Kakva je socijalna slika građana Splita, najbolje govore podaci o broju korisnika dječjeg doplatka, koji primaju oni čija prosječna mjesečna primanja po članu kućanstva ne prelazi 1663 kune

SPLIT - Roditelji doplatak primaju za čak 6209 osnovnoškolaca, odnosno 38,8 posto od ukupno njih 16 tisuća, podaci su koje je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje poslao Gradu Splitu, a Grad je za sve njih osigurao upravo jednak broj novčanih bonova koji pokrivaju vrijednost kompleta obveznih školskih udžbenika, jer smatra da se radi o najugroženijoj kategoriji građana, piše Slobodna Dalmacija.

Moramo uzeti u obzir da bi taj broj bio još i veći da određenom broju djece besplatne udžbenike nije osigurala i država. Novčani bonovi su se roditeljima dijelili u svih 27 osnovnih škola. Za to je Grad prikupio ukupno sedam milijuna kuna od donatora, među kojima su najveći Splitska banka, ZABA, Cestar, Hypo banka, PBZ...

Među tim roditeljima bilo je dosta samohranih majki kojima je ta pomoć mnogo značila. No, neki od ravnatelja s kojima smo razgovarali i koji pozdravljaju hvalevrijednu akciju Grada, ipak nisu mogli ne spomenuti kako su se među korisnicima dječjeg doplatka našli i imućni roditelji koji svoju djecu dovode u školu bijesnim automobilima, jer doplatak primaju na račun toga što su zbog manjih davanja doprinosa državi prijavljeni na minimalac.

Grad Split se pripremio da pomogne još tri tisuće socijalno ugrožene djece. Unatoč očekivano velikom broju, Grad je primio 197 zahtjeva – potvrdila je zamjenica gradonačelnika Anđelka Visković.

Razlog tome je što su vjerojatno te skupine i korisnici dječjeg doplatka, pa su pravo iskoristili po toj osnovi. Roditelji su s potrebnom dokumentacijom dolazili u Banovinu. Grad je za tri kategorije pripremio bonove od 500 kuna za učenike od prvog do četvrtog razreda, te od 900 kuna za učenike od petog do osmog razreda.

Tako je Grad za učenike iz obitelji s četvero i više djece podijelio 176 bonova, onima iz obitelji gdje su oba roditelja nezaposlena 20 bonova i za obitelji gdje oba roditelja nisu primila plaće zadnja tri mjeseca dva bona. Među tim roditeljima su i oni koji već mjesecima nisu primili plaću u splitskoj Željezari. Dogradonačelnica Visković je potvrdila da je Grad, na zamolbu ravnateljice Dječjeg doma Maestral, podijelio bonove za njihovih 16 osnovnoškolaca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi