SANKCIJE U NAJAVI

Necijepljeni će u Njemačkoj sami plaćati liječenje od koronavirusa? Od cijena boli glava

27.12.2021 u 15:48

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Bavarske predlaže da se, ako cijepljenje postane obavezno za sve, povećaju izdaci koje za zdravstveno osiguranje plaćaju necijepljeni

Bavarski ministar zdravlja Klaus Holetschek poziva sve stranke da već u siječnju u Bundestagu donesu zakon o obaveznom cijepljenju svih građana protiv korone. Holetschek, koji trenutno predsjedava konferencijom ministara zdravlja njemačkih saveznih pokrajina, kaže da je to i način da se spriječi masovni odlazak njegovatelja s posla.

Ministar Holetschek je govorio i o sankcijama za one koji se ipak ne bi cijepili ako se uvede ta obaveza. S jedne se strane razmišlja o uvođenju financijskih kazni, dakle globe. S druge strane je riječ o mogućnost da necijepljeni više plaćaju zdravstveno osiguranje od cijepljenih, da moraju dijelom snositi troškove liječenja od korone ili da ne dobivaju novac kad su na bolovanju. 'Jer znatno je veći rizik da necijepljeni teško obole od korone', rekao je on, piše Deutsche Welle.

Slična pravila postoje već za ljude koji moraju biti medicinski zbrinuti ako dođe do problema nakon neuspjelih estetskih operacija ili imaju zdravstvene posljedice zbog tetovaža i pirsinga. Osim toga, pacijenti moraju sami platiti dio troškova liječenja i kada 'namjerno' izazovu oboljenje.

  • +2
Koronavirus u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Početkom mjeseca se i Udruženje liječnika opće prakse Berlina izjasnilo za to da necijepljeni snose dio troškova ako obole od korone.

A to bi moglo biti prilično skupo. Kako je izračunalo zdravstveno osiguranje AOK, liječenje oboljelog od korone koji završi na respiratoru košta u prosjeku 34.200 eura, a ako se koriste umjetna pluća (ECMO), onda čak 92.000 eura. Liječenje prosječnog pacijenta oboljelog od korone košta 5800 eura.