nada mnogima

Prije 15 godina preminula je Ana Rukavina: Akcijom Želim život opet će se prikupljati novac za rad zaklade koja nosi njezino ime

26.11.2021 u 14:38

Bionic
Reading

Na današnji dan 2006., s 29 godina, preminula je novinarka Vjesnika koja je svojim emotivnim pismom ganula i ujedinila cijelu Hrvatsku. 'Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi, želim život', napisala je prije 15 godina Ana Rukavina, iskreno moleći za pomoć u liječenju od leukemije. Unatoč tragičnom ishodu, Ana je uspjela nastaviti širiti val dobrote i pružiti nadu za spas svima koji vode bitku s malignim oboljenjima koštane srži i limfnih čvorova

Jedna od Aninih želja bila je proširiti Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i osnivanje Banke matičnih stanica krvi iz pupkovine, a kasnije pokrenuta Zaklada Ana Rukavina taj je cilj i ostvarila.

'Petnaest godina je prošlo, a sve uspomene su tako svježe, pokušavam prihvatiti odlazak, ali u mojem srcu je rana koja neće zacijeliti do našeg ponovnog susreta. Teško je o tome govoriti, to može razumjeti samo onaj tko je to doživio. Zaklada je za mene Ana, a tome se dajem 100 posto. Tijekom godina mijenjale su se naše aktivnosti i s vremenom su se postavljali novi ciljevi, ali moja briga, moje misli i moja odgovornost je uvijek ista, pomoći ljudima kada je najteže, da ne bude 'puno ćelavih glavica', kako je Ana zaželjela dok je ležala u sterilnoj jedinici na Rebru', kazala je povodom 15. godišnjice Anine preranog odlaska upraviteljica Zaklade Ana Rukavina i njezina majka, Marija Rukavina, koja je uz pomoć Anine sestre Gordane Leto, Hrvatske udruge leukemija i limfomi te nekadašnjeg Vjesnika, 2006. osnovala Zakladu Ana Rukavina.

U 2021., Zaklada je, između ostalog, donirala KBC-u Zagreb 500 testova za HLA tipizaciju kako bi se za potrebe djevojčice oboljele od leukemije, prikupljeni uzorci iz Vinkovaca što prije tipizirali. U spomenutom razdoblju donacijom od milijun kuna pomogla je u opremanju jedne sterilne jedinice na Zavodu za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju matičnih stanica KBC-a Zagreb te je u tekućoj godini Dječjem domu Vrbina Sisak, koji je nastradao u potresu, donirala financijska sredstva za unutarnje uređenje kuhinje i pomoćne prostorije.

U registru 61.500 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

Zahvaljujući radu Zaklade i pomoći građana, u Hrvatski registar od početka djelovanja Zaklade Ana Rukavina upisano je više od 61.500 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te je organizirano više od 440 akcija upisa u Hrvatski registar u više od 150 gradova i mjesta u Hrvatskoj. Javna Banka krvi iz pupkovine Ana Rukavina osma je po redu među članicama Svjetskog registra po broju pohranjenih doza matičnih stanica krvi iz pupkovine na 10.000 stanovnika. Učinkovitim i kontinuiranim djelovanjem ove humanitarne organizacije, nadu za spas života dosad su dobile 144 osobe.

Zaklada Ana Rukavina i ovog će prosinca, u suradnji s partnerom Novom TV, održati humanitarni koncert i akciju Želim život kojom će se prikupljati sredstva za daljnji rad Zaklade Ana Rukavina. Kao i prošle godine, zbog epidemiološke situacije neće se održati tradicionalni božićni koncert na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, no koncert Želim život emitirat će se na programu Nove TV i online platformama Nove TV u subotu, 18. prosinca. Građani će rad Zaklade moći podržati pozivom na humanitarni broj 060 9000 Cijena poziva iznosit će 5kn (+ PDV), a pozivi građana na humanitarni broj koji je omogućio Hrvatski Telekom bit će mogući od 1. do 31. prosinca 2021. Donacije će biti moguće i putem KEKS Pay aplikacije Erste banke.