halmed poslao prijavu

Prijavljeno lažno oglašavanje kućnih korona testova, pravi tek stižu u ljekarne

24.05.2021 u 22:41

Bionic
Reading

Nakon upita N1 HALMED je poslao prijavu zdravstvenog inspekciji zbog lažnog oglašavanja kućnih testova za koronu slinom koji za to uopće ne mogu biti registrirani u Hrvatskoj. Pravi dolaze tek krajem tjedna i zasada samo na bris nosa

U međuvremenu, u iščekivanju smo kućnih testova na koronavirus. Iako su bili najavljeni najaksnije do početka ovog tjedna, na tržištu ih još nema. Ono čega ima su kućni testovi koji to zapravo nisu! Zbog lažnog oglašavanja HALMED je poslao prijavu inspekciji Ministarstva zdravstva.

Na internetu su se pojavile reklame za kućne testove, a piše i da su odobreni od strane HALMED-a, javlja N1.

To je samo djelomično točno jer odobreni su samo za medicinsko osoblje, a mogu se kupiti samo uz iskaznicu i ne putem interneta.

“Nisam upoznata za prijavu HALMED-a, a što se tiče naših saliva testova, oni se nigdje nisu reklamirali kao kućni testovi”, rekla je Darija Dešman, vlasnica farmaceutske tvrtke, na naše pitanje je li upoznata da je HALMED poslao prijavu inspekciji zbog pogrešnog oglašavanja.

  • +6
Boson kućni test za koronu Izvor: Profimedia / Autor: Christian Offenberg / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon našeg poziva web stranica tvrtke mijenja oglas, iz naslova uklanja “kućna upotreba”. Da situacija nije čista, potvrdili su nam i iz HALMED-a.

“To je zavaravajuće oglašavanje. Kod odobrenih testova za samotestiranje oni moraju imati i četveroznameknasti broj kojim se potvrđuje od EU da i ljudi koji nisu medicinski obučeni mogu interpretirati rezulate testa”, rekla je Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a.