NOVA ANONIMNA PRIJAVA

Prijavili Đakića i Dečaka zbog ratnog profiterstva

Bionic
Reading

Grupa građana potpisana s 'Hrvatski branitelji Virovitičko-podravske županije' podnijela je Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici kaznenu prijavu protiv bivšeg predsjednika Općine Virovitica i predsjednika Kriznog štaba Ante Krište, tadašnjeg načelnika Policijske postaje Antuna Trohe te članova Kriznog štaba Đure Dečaka i Josipa Đakića, objavio je portal Virovitica.net

Prema navodima virovitičkog portala, četvorka je, tvrde anonimni podnositelji kaznene prijave na sjednici Kriznog štaba donijeli odluku da se provede akcija prikupljanja novca za kupnju oružja.

Novac, tadašnje dinare, uplaćivale su radne organizacije s područja cijele Općine Virovitica, a zamijenjeni su za njemačke marke. Sakupljeno je, tvrde autori anonimke, pola milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Od Općinskog državnog odvjetništva traže da ispita gdje je završio novac budući da oružje nije trebalo kupovati jer ga je bilo dovoljno. Tada je već, naime, pala vojarna u Virovitici pa je zaplijenjeno dosta oružja.

Prijava je proslijeđena i predsjedniku Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željku Jovanoviću.

Hoće li policija i ovu anonimnu prijavu vezanu za tematiku ratnog profiterstva tako revno i ekspresno kao što je bilo u riječkom slučaju, tek ćemo doznati. No valja istaknuti da je ova prijava, za razliku od one riječke, poslana nadležnim institucijama tek nakon što je na snagu stupio Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz pretvorbe i privatizacije.

Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela u pretvorbi i privatizaciji kao kaznena djela za koja ne može nastupiti zastara predviđa ona počinjenja u vrijeme Domovinskog rata i mirne reintegracije, ratnog stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države propisana zakonom ili ona koja ne zastarijevaju prema međunarodnom pravu.

Kaznenim djelima ratnog profiterstva i onima iz procesa pretvorbe i privatizacije u tim (ratnim) okolnostima smatra se nesavjesno gospodarsko poslovanje, prouzročeni stečaj, zloupotreba ovlaštenja u gospodarskom poslovanju, zaključenje štetnog ugovora, nedopuštena trgovina, utaja poreza ili doprinosa, prevara, krivotvorenje isprave, zloupotreba položaja i ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, pronevjere te primanje i davanje mita.

Kao takva propisana su i kaznena djela prikrivanja protuzakonito dobivena novca, odnosno pranje novca ako se prikriva korist ostvarena kaznenim djelima, zlouporaba stečaja, utaja poreza i drugih davanja, prevara i zloupotreba ovlasti u gospodarskom poslovanju, nedozvoljena trgovina te izbjegavanje carinskog nadzora.

Kaznenim djelima ratnog profiterstva smatraju se ona kojima je ostvarena nerazmjerna imovinska korist podizanjem cijena robe koja je u nestašici, prodajom imovine znatno ispod njezine vrijednosti ili na drugi način iskorištavanjem ratnog stanja i neposredne neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države.

Spomenuti zakon je stupio na snagu 2. lipnja 2011. godine.