izmjena zakona

Prijatelji životinja pozdravljaju zabranu petardi

18.12.2020 u 17:45

Bionic
Reading

Prijatelji životinja izrazili su u petak zadovoljstvo što je Hrvatski sabor zabranio petarde i redenike kategorija F2 i F3, istaknuvši da su to tek prvi koraci prema većoj sigurnosti građana i životinja.

Sabor je, naime, izmijenio Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja kojim su zabranjene petarde i redenici kategorija F2 i F3.

Prijatelji životinja žale što nisu prihvaćeni oporbeni amandmani da se uporaba ostale bučne pirotehnike iz tih kategorija dopusti samo od 31. prosinca do 1. siječnja, dakle samo na Silvestrovo i Novu godinu.

Predsjednik te udruge Luka Oman podsjetio je kako već osam godina traje njihova kampanja za zabranu svih vrsta petardi, istaknuvši kako su sretni zbog današnje odluke Sabora.

 Zahvalni su Saboru i MUP-u što su uvažili apele udruga, javnosti, stručnjaka i institucija za prestanak "terora" petardama.

 Udruga nelogičnom drži aktualnu dozvolu uporabe pirotehnike od 27. do 30. prosinca jer se, kaže, tih dana ništa ne slavi, a praskovi pirotehničkih sredstava plaše ljude i životinje te često izazivaju ozljede ruke, šake ili oka.